18. avgustMondrama “Milunka“ u dvorištu Narodnog muzeja -

18. avgust - Mondrama “Milunka“ u dvorištu Narodnog muzeja
montekristo 0507


18. avgust - Mondrama “Milunka“ u dvorištu Narodnog muzeja

U petak 18. avgusta u  20h, u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo u okviru letnjeg programa biće izvedena monodrama „Milunka“.

U interpretaciji Vesna Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta, publika će čuti ispovest heroine Srpskih oslobodilačkih ratova – Milunke Savić. Program je besplatan.

Monodrama „Milunka“ je lična ispovest u prvom licu žene ratnika. O životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene borca. Priča počinje od njenih devojačkih dana koje provodi u kopaoničkom selu Koprvnici sa roditeljima, dvema sestrama i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu želju da zaštiti slabe i ugrožena i upravo je to motiv da u Prvi balkanski rat ode umesto brata, preobučena u muškarca pod imenom Milun Savić.  Neustrašiva u svakoj borbi, prilikom prvog od devet puta koliko je bila ranjavana, vojska otkirva njenu tajnu, ali uprkos svim vojnim pravilima zadržavaju je u jedinici.

Milunka Savić odlikovana je sa 12 medalja i jedina je žena na svetu odlikovana fancuskim Ratnim krstom sa palmom. Nakon demobilizacije, pored četiri ćerke, hrani i školuje još tridesetoro dece radeći u Srbiji za koju se borilia, kao čistačica u banci.

Predstava je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine, a iste godine dobija i nagradu “Zlatni vitez” na međunarodnom festival u Moskvi.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble