Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dve pozorišne predstave u narednoj nedelji u Kulturnom centru Pančeva - | K-013 Portal
kulturni centar pancevo, pozorisna predstava

Dve pozorišne predstave u narednoj nedelji u Kulturnom centru PančevaNa programu Kulturnog centra Pančeva u narednih sedam dana publika će moći da pogleda dve predstave: „Vreme leta“ u režiji Jasmine Večanski, 15. decembra u dva termina (18 i 20h) i predstavu Beogradskog dramskog pozorišta „U raljama života“ u režiji Andreja Nosova dan kasnije, 16. decembra u 19.30.

Predstava „Vreme leta“ nastala je prema knjizi Milorada Ilića u režiji Jasmine Večanski, dok dramatizaciju potpisuje Irina Gilić Žirović. Uloge tumače Mladen Vuković, Đorđe Mitrović, Jelena Trkulja, Milena Predić, Luka Jovanović i Marjan Dakić Daka. Ulaz na predstavu je slobodan.

Dan kasnije, 16. decembar, u 19.30 u Dvorani, na programu je prestava Beogradskog dramskog pozorišta „U raljama života“ prema romanu Dubravke Ugrešić a u režiji Andreja Nosova. Uloge tumače Iva Ilinčić, Aleksandar Vučković, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Luka Grbić i Miloš Petrović Trojpec.

Prema rečima reditelja „U raljama života” je predstava o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene i s kakvim mukama žene moraju da se nose. Osnovna ideja je da se spremimo za svadbu, jednu dugu, lepu, mrsnu, balkansku svadbu koja bi trebalo da nam iznedri mladu, a mlada puno mladunčadi. I tako, sve kako su babe htele. I dede. Sve onako kako su oni svi za nju, tu Šteficu sanjali. Šta je zapravo taj san – on je satkan između nametnute patrijahalne matrice i medijske kulture koja jede i jede. Često se samo prilikom žestokog nasilja govori o ženskim pravima ili uopšte o toj tihoj puzajućoj, prihvatljivoj, svakodnevnoj i nepodnošljivoj diskriminaciji i nadasve prihvaćenom nasilju. Nije to samo pitanje diskriminacije, to je pitanje jezika, to je pitanje normi, to je pitanje pravila koja su dodatno pometenim postjugoslovenskim društvima emancipaciju i napredak podredile suvom kapitalu”.

U okviru vizuelnog programa 16. decembra u 19 sati u Foajeu Kulturnog centra biće otvorena izložba crteža Nikole Dragaša „Novogodišnje karikature“.

Nikola Dragaš (Pančevo, 1981) ilustrator je dečjih knjiga i udžbenika, karikaturista, član ULUPUDS-a, Udruženja karikaturista Srbije – FECO, ULU-a Svetionik i ULUP-a – Udruženja likovnih umetnika Pančeva. Od aprila 2016. do juna 2018. godine vodio je školu karikature pri Domu omladine Pančevo, a od marta 2019. vodi sekciju crtanja za decu Čarobni svet crtanja. Od novembra 2020. godine vodi i likovnu sekciju Ilustracijom učimo srpsku istoriju i tradiciju, pri školi tradicije, u organizaciji Sačuvajmo porodicu iz Pančeva. Dobitnik je priznanja Klasovo majstorsko pero 2020, nagrade Ljubiša Divljak za mentorstvo na 9. Bijenalu umetničkog dečjeg izraza 2021.

U okviru muzičkog programa, 17. decembra u 19 sati na repertoaru je prednovogodišnji koncert Jadranke Jovanović „Muzički vatromet“. Ulaz na program je besplatan. Publika će moći da čuje najlepše operske arije i dueti, napolitanske pesme, opereta, evergreen muziku, kao i dela Rossinija, Puccinija, Bizeta, Offenbacha, Lehara, Piazzolle, Schuberta, Capue....

Jadranka Jovanović već godinama važi za sinonim vokalne umetnosti u Srbiji. Respektabilan ugled u svetskim umetničkim krugovima ostvarila je pre svega nastupima na preko 120 svetskih operskih i koncertnih pozornica, od Pekinga do Meksiko Sitija, i od Palm Biča do Sibira, među kojima se izdvajaju: Milanska skala, Teatar Liceo u Barseloni, Teatar Masimo u Palermu, Mocarteum u Salcburgu, Teatar Munisipal u Rio de Žaneiru, Bunka Kaikan u Tokiju, San Karlo u Lisabonu, Teatar Komunale u Firenci, Teatar Ređo u Parmi, Opera u Nici, Festival Žorž Enesku u Bukureštu, Glen Guld dvorana u Torontu, Teatar Belini u Kataniji, Rosinijev festival u Pezaru, atinski Irodion, Kenedi centar u Vašingtonu, Karnegi hol u Njujorku, Musikverein u Beču... Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom istoku u Arapskim Emiratima. U svojoj dosadašnjoj karijeri, ostvarila je preko 2.160 nastupa u operama i na koncertnim podijumima.

U okviru dečijeg programa, 18. decembra u 19.00 na repertoaru je Božićni koncert Vokal Kids sa gostima.

Dečji hor Vokal kids Muzičkog centra Vokali dugi niz godina s velikim uspehom u Pančevu vodi dirigent i muzički pedagog Jelena Cvetić. Gotovo da nema manifestacija i programa za decu u našoj zemlji koje oni nisu oplemenili svojim uvek novim i zanimljivim repertoarom, sjajno osmišljenim izgledom, dobro uvežbanim nastupom i šarmom koga imaju i za izvoz. Ovaj koncert je ujedno i posveta našem velikom prijatelju, saradniku i junaku našeg detinjstva Minji Suboti.

U utorak, 14. decembra u 19.00 u Foajeu, u okviru Književnog kafea KC Pančeva biće predstavljena knjiga Ana Marije Grbić „Srneća leđa“. Učestvuju: Jasmina Topić i autorka

Prema rečima Mihajla Pantića, “Ana Marija Grbić se u knjizi fascinantnih, maštovitih priča iz ljudske svakodnevice sva predala nastojanju da u običnosti vidi uzvišenost, tragičnost, grotesku, komičnost, smeh u suzama, prepuštajući se gotovo karnevalskoj raspojasanosti jezika. O čemu god da pripoveda, a neizostavno je reč o neobičnoj običnosti (to je iskupljujuća sintagma), Ana Marija Grbić čini to s inventivnošću poetske mikroskopije života. I za rezultat imamo knjigu „Srneća leđa” koja se čita od korica do korica, u jednom dahu, pa opet iz početka. Da bi se, u krajnjem zbiru, i u slučaju „Srnećih leđa” potvrdilo prastaro pravilo da je uspela kratka priča mnogo duža nego što na prvi pogled izgleda. Takoreći roman, sveden na svoju suštinu”.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.