Izložba dokumenata i fotografija ruskih pisaca u Otadžbinskom ratu „Književna četa“ u Gradskoj biblioteci -
nedelja ruskog filma u pancevu, izloba knjizevna ceta

Izložba dokumenata i fotografija ruskih pisaca u Otadžbinskom ratu „Književna četa“ u Gradskoj biblioteci
Izložbu dokumenata i fotografija ruskih pisaca u Otadžbinskom ratu "Književna četa"  možete pogledati od 7. do 20. juna u Gradskoj bilioteci u Pančevu.

SA PEROM NA PUŠCI

Obično je stvaralački put vodio od novinarstva ka književnosti, ali sa „četom pisaca” sve je bilo drugačije — rat je primorao književnike da postanu novinari. Ugledanjem na glavnog urednika novina „Krasnaja zvezda” Davida Ortenberga razvila se praksa uklјučivanja pisaca u novinarski rad. Među ratnim dopisnicima tih godina bili su Konstantin Simonov, Andrej Platonov, Vasilij Grosman, Aleksandar Bek, Mihail Šolohov, Olga Bergolјc, Vsevolod Višnjevski, Ilјa Erenburg i mnogi drugi.

Izložba je posvećena Četi pisaca, ali u širem značenju tih reči. U okvire ove izložbe neće ući samo onih 80 pisaca koji su se u jesen 1941. uputili na ratište da brane Moskvu, nego i svi sovjetski pisci, koji su se borili za otadžbinu sa perom u rukama, a neretko i mitralјezom, pisci koji su pružali otpor gebelsovoj propagandi, koji su ostavili svoje rodne kuće i porodice, kako bi završili u evakuaciji, koji su poginuli pred Moskvom, Stalјingradom ili Kenigsbergom, pisci koji su se smrzavali u opkolјenom Lenjingradu i oni, koji su došli do Berlina, kako bi videli trijumf i posvedočili pobedi sovjetskih trupa.
Na desetine novina je svakodnevno objavlјivalo sovjetskim građanima najnovija dešavanja. Špalte novih brojeva novina „Pravda” svake noći dostavlјane su u opkolјeni Lenjingrad, kako bi njegovi stanovnici mogli da pročitaju novi broj u isto vreme, kada i Moskovlјani. Svaki dan u Moskvi, Lenjingradu i Samari bili su leplјeni plakati „Okna TASS”, putem radija je prenošen pregled premeštanja sovjetskih i protivničkih trupa, frontovske redakcije novina su puštale u etar i štampu brojeve u terenskim uslovima.

Hilјade reportaža, beležaka, obraćanja i proglasa činili su celovitu informacionu sliku, koja je podizala borbeni duh boraca, ali i običnih lјudi. U delima nastalim krajem četrdesetih godina i posvećenim Velikom otadžbinskom ratu, još uvek se mogla čuti radost pobede. Već kroz nekoliko godina (pedesetih godina dvadesetog veka) u delima radost zamenjuju tuga i zamišlјenost. U novim pripovetkama i romanima o ratu na prvom mestu nije pobeda nad neprijatelјem, već sam vojnik, njegova svakodnevica, njegov unutrašnji svet. U delima se doseže potpuno druga psihološka dubina teksta. Pojavlјuju se novi pisci: Viktor Nјekrasov, Vasilј Bikov, Konstantin Vorobjov, Jurij Bondarev. Poznate su reči V.V. Bikova: „Svi smo mi izašli iz `Rovova` Nјekrasova”, koje govore o početku nove etape poimanja minulog rata, pre svega, kao velike lјudske tragedije.

Izložba se sastoji iz dva dela. Prvi deo predstavlјa osnovne putokaze. Ha nekim plakatima su predstavlјene klјučne tačke, koje daju osnovni hronološki pregled ratnih dešavanja. Sa njima se prepliću i sudbine pisaca koji su učestvovali u njima. Pisaca je predstavlјeno malo, samo 16. Zadatak ove izložbe nije u tome da predstavi sve pisce koji su bili na frontu (što je i nemoguće, jer ih je bilo nekoliko stotina), nego da osvetli podvig sovjetskih pisaca. Kao dopuna poslužiće tri plakata posvećena fotografima: Sergeju Strunjikovu, Jakovu Rjumkinu i Viktoru Tjominu, iz čije perspektive mi i danas možemo da vidimo tu žalosnu, ali ujedno i junačku stranicu istorije naše zemlјe.

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti