Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izložba "FORENZIKA PROŠLOSTI" - 20 GODINA NOVIH ISTRAŽIVANJA VINČE od 25. septembra u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Izložba "FORENZIKA PROŠLOSTI" - 20 GODINA NOVIH ISTRAŽIVANJA VINČE od 25. septembra u Narodnom muzeju Pančevopancevo, beograd, novi sad

Neolitska Vinčanska kultura svakako je jedna od najpoznatijih arheoloških fenomena koji se vezuju za teritoriju današnje Srbije.

Upravo Vinčanci su oni koji su na Balkanu učestvovali u „Neolitskoj revoluciji“, prvi su živeli u kućama kakve i mi danas znamo, gajili stoku, bavili se poljoprivredom...

Ali ono što ih danas čini prepoznatljivim kod nas i u svetu su fantastične figurine ljudi i životinja, tajanstveni „žrtvenici“, najranija upotreba metala na Balkanu, a moguće i mnogo šire. Tu su naravno simboli koje otkrivamo na njihovim posudama, takozvano „Vinčansko pismo“.

Savremena istraživanja Vinče, započela su 1998. godine, i još uvek traju. Preko 250 studenata, volontera, arheologa, doktora nauka, iz Srbije ali i iz Makedonije, Grčke, francuske, Nemačke, SAD-a i drugih zemalja vredno i predano radi na otkrivanju tajni koje ovaj monumentalni lokalitet još uvek čuva.

Dođite da saznate sve što vas zanima o dalekoj i bogatoj prošlosti i ljudima koji su živeli u doba Vinče pre 7.000 godina na našim prostorima.

Izložba će biti otvorena u sredu 25. septembra u 19 časova u Narodnom muzeju Pančevo, a trajaće do 12. oktobra 2019. godine.

Tags:
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.