Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izložba povodom jubileja "Prota Vasa Živković - 200 godina od rođenja" u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Izložba povodom jubileja "Prota Vasa Živković - 200 godina od rođenja" u Narodnom muzeju Pančevopancevo, beograd, novi sad

U godini velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, Narodni muzej Pančevo ima tu čast da obeleži 200 godina od rođenja našeg pančevačkog prote Vasilija Vase Živkovića.

Tim značajnim povodom 7. novembra u 13 sati biće otvorena izložba Prota Vasa Živković u Svečanoj sali Narodnoh muzeja Pančevo. Čitava izložbena postavka prožeta je u čast jubileja galerijom originalnih portreta njegovih najbližih prijatelja i saradnika, ličnim predmetima i rukopisima. Realizaciju izložbe pomogli su Srpska pravoslavna crkvena opština Pančevo, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, Arhiv Srpske akademije nauke i umetnosti, Srpska pravoslavna crkvena opština Idvor i Istorijski arhiv u Pančevu.

Prota Vasa rodio se u Pančevu 1819. godine, od oca Teodora, sveštenika, i majke Sofije Đorđević. Kao sveštenik i javni radnik, bavio se mnogim poslovima iz oblasti prosvete, kulture, crkve, ponajviše sa jednim ciljem da afirmiše srpski narod u Habzburškoj monarhiji. Poseban doprinos kulturi i društvenom životu bile su pesme prote Vase Živkovića poznate ne samo u Pančevu, već i u vascelom Srpstvu Neke od poznatijih su: „ LJubopevac“ (poznatija kao „Ti plaviš zoro zlatna“), „Moji jadi“(ili „Ah, kad tebe ljubit` ne smem“), „Graničarska pesma“ (ili „Rado ide Srbin u vojnike“). Kako je sam govorio, spontano je i jednostavno „pevuckao kad mu je srce u prijatnim trenucima ili u crnim neprilikama samo od sebe pevalo“.

Prota Vasa Živković, jedna je od najistaknutijih ličnosti srpskog naroda koji su živeli u Habzburškoj monarhiji u 19. veku. Bio je svetionik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prosveti i kulturi. Šta je sve učinio za svoj grad i narod teško je pobrojati. Pančevci su mu se delimično odužili, jednu osnovnu školu i ulicu u gradu nazvali su njegovim imenom.

Tags: ,
loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.