Knjiga rumunskog aforističara na srpskom jeziku -
rumunski aforisticar, aforizmi, nikolaj petresku redi

Knjiga rumunskog aforističara na srpskom jezikuPre nekoliko dana na srpskom jeziku je pod naslovom „Suze s periskopom“ objavljena knjiga izabranih aforizama rumunskog aforističara Nikolaja Petreskua Redija. Knjigu sa više od 600 aforizama preveo je Vasa Barbu iz Uzdina kod Kovačice, a izdavač je „Alma“ iz Beograda.

Petresku je rođen 1951. godine u mestu Pukeni Mošneni, u županiji Prahova u jugoistočnoj Rumuniji. Diplomirao je na Fakultetu za istoriju Univerziteta u Bukureštu. Autor je više od 25 knjiga aforizama, epigrama, poezije i istoriografije. Član je Saveza rumunskih pisaca i počasni je član Saveza pisaca Moldavije. Za njega je moldavski akademik Nikolaje Dabiža konstatovao da neguje „aforizam-poemu i poemu aforizma“, te da „zna kako da odstrani barijere između ova dva žanra i da ih sjedini“. Petresku je zastupljen u Antologiji rumunskog aforizama na srpskom jeziku „Med i otrov“ koja je prošle godine objavljena u Temišvaru, u izdanju Saveza Srba u Rumuniji, a u izboru i prevodu Aleksandra Čotrića iz Pančeva.

Recenzent knjige „Suze s periskopom“, satiričar Aleksandar Čotrić ističe da je zbirka aforizama rumunskog autora „pravi trezor mudrih zaključaka, pouka i poruka, prožetih oštrinom satire i razigranim humorom“. „Veliki broj Petreskuovih aforizama poseduju umetničku vrednost, jer su spoj misaonosti, duhovitosti, tematske i stilske raznovrsnosti. Skoro da u stvaralaštvu rumunskog aforističara nema sfere iskustva i znanja koja nije tematizovana“, ističe Čotrić i dodaje da su pred čitaocima „koncizne i koloritne refleksije o temama i dilemama politike, religije, istorije, filozofije, sociologije, psihologije i umetnosti“, napominjući da su „veća poglavlja posvećena detinjstvu, bajkama, školi, ženi, ljubavi, ljubomori, književnosti, mitologiji, nostalgiji...“

Planirano je da knjiga "Suze s periskopom" bude predstavljena u Pančevu, Dolovu, Alibunaru, Uzdinu, Vršcu i drugim mestima južnog Banata.

(BAK)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti