Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Memorijalni koncert "Goranu u čast" večeras na K-013 Online - | K-013 Portal
goran mitrovic, goranu u cast, koncert, kud abrasevic pancevo

Memorijalni koncert "Goranu u čast" večeras na K-013 Online


Danas se navršava šest meseci od preranog odlaska u carstvo nebesko dugogodišnjeg umetničkog direktora ansambla Abrašević Pančevo Gorana Mitrovića.

Tim povodom ćemo večeras u 20.30 sati na Fejsbuk stranici K-013 Online emitovati memorijalni koncert koji je Abrašević održao krajem prošle godine "Goranu u čast", koji je kod naših sugrađana tada izazvao neverovatne emocije.

KUD Abrašević, svakim svojim koncertom, svoju publiku ostavi bez daha i ne postoji čovek koji iz sale izađe, a da ne ponese sa sobom neku posebnu emociju koju ovaj ansambl izaziva u ljudima, ali moramo reći da je koncert posvećen Goranu bio nešto posebno.

Goran Mitrović je bio profesionalni igrač Nacionalnog ansambla "Kolo" i dugogodišnji prvak ansambla. Bio je poznat kao veliki umetnik i vrlo strog pedagog. Iz godine u godinu, zajedno sa predsednicom pančevačkokg Abraševića, postavljao je visoke standarde u radu ovog amaterskog ansambla. Bio je poznat po tome da je za njega uvek bio bitan kvalitet a ne kvantitet, pa su tako u prvom ansamblu Abraševića, ostali vrhunski igrači, što pokazuje i činjenica da je jedan od njih i prošao audiciju Nacinalnog ansambla i danas je profesionalni igrač

Iza Gorana su ostala umetnička dela u vidu koreografija koje izvodi Abrašević. Pčinja, Vlaške igre iz okoline Boljevca, Okolina Beograda i još neka dela ali uporedo se vrlo trudio da očuva i repertoar čuvenog Dobrivoja Putnika koji je bio jedan od osnivača nacionalnog ansambla "Kolo", ali i takođe dugogodišnji umetnički direktor KUD Abrašević Pančevo.

Pre dva dana u UK Parobrod, u organizaciji ove ustanove i Nacionalnog ansambla, u čast Goranu, održana je tribina na kojoj je pozvana da govori i Lela Stojnov, predsednica  pančevačkog Abraševića.

„Velika je čast ali i odgovornost, govoriti o ovakvom čoveku pred ljudima profesionalcima, rodbinom, prijateljima i igračima Gorana Mitrovića. Nije se moglo govoriti a da se čovek ne zaplače. Plakala je cela sala ali to je bilo i očekivano. O ovom čoveku se može napisati knjiga. Bio je svoj. Nije bio čovek lak sa saradnju, zato što je uvek tražio više i više od igrača, ali i uprave koja ga je pratila. Naučio nas je mnogo toga. Ljudi misle da je folklor samo ono što vide na televiziji ili nekim manifestacijama, a na žalost danas ima onih koji nam kvare tu sliku folklora jer danas na žalost, svako može da drži probe i da se zove umetnički rukovodilac. To ga je inače jako nerviralo i pokušavao je da ispravi te "krive Drine", smatrajući da će nam takve stvari uništiti ovu vrstu umetnosti. Zbog toga je sa mnogima često dolazio u sukob, ali pokazuje se iz dana u dan da je bio u pravu. Nije bilo lako biti saradnik Gorana Mitrovića, ali sada bih volela da je tu, ma koliko bilo sve to teško. Pnačevački Abrašević će svake godine igrati koncert njemu i Dobrivoju Putniku u čast i tako ih čuvati od zaborava“, rekla je za K-013 Lela Stojnov. 

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...