Milenković i koncert na otvorenom oduševili Novosađane
stefan milenkovic, koncert na otvorenom novi sad

Milenković i koncert na otvorenom oduševili Novosađane

montekristo 0507


Svetski virtuoz Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar oduševili su brojne Novosađane izvođenjem dela Kamija Sen-Sansa, Morisa Ravela, Đerđa Ligetija i drugih velikana klasične muzike na koncertu na otvorenom u Novom Sadu.

Peti koncert „Korzo“ u organizaciji Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a u okviru Kaleidoskopa kulture uveličao je i maestro Aleksandar Marković, renomirani dirigent sa bogatom evropskom karijerom u ulozi šefa dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Za razliku od ranijih „Korzo-a“, Vojvođanski simfonijski orkestar večeras je za bazu svog repertoara izabrala plesove koje novosadska publika nije imala priliku u velikoj meri ranije da čuje.

Zahtevan produkcioni poduhvat ujedno je otvorio i drugu nedelju Kaleidoskopa kulture, posvećenu izvođačkoj umetnosti.

Po uzoru na najveće svetske kulturne centre, novosadski Bulevar Mihajla Pupina bio je zatvoren za saobraćaj u delu gde se nalazi zgrada Pokrajinske vlade.

Uoči samog koncerta, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković naglasio je da je održavanje koncerta „Korzo“ baš na toj lokaciji važno jer se koncert dešava između dela Brašovana, Tabakovića i Kaćanskog, čuvenih srpskih arhitekata u periodu između dva svetska rata, pojasnivši da će upravo na tom mestu 13. januara iduće godine Novi Sad i postati evropska prestonica kulture.

„Razvoj publike je veoma bitan, a ovo je mesto gde se jednom godišnje ustupa prostor Čajkovskom, Mocartu i drugim poznatijim kompozitorima, ali i Sen-Sans i Ravel i nešto nepoznatije kompozicije. Mi zapravo tako razvijamo publiku da ne dolazi samo ovde, nego i u buduću Gradsku koncertnu dvoranu“, naveo je direktor fondacije.

On je poručio da virtuoz Stefan Mileković i dirigent Aleksandar Marković neće samo jednom godišnje nastupati u Novom Sadu, već da će kontinuirano raditi i nastupati u budućoj kulturnoj prestonici Evrope.

Sam Stefan Milenković je rekao uoči nastupa da je bio blago nervozan, istakavši da su koncerti na otvorenom fantastični.

Nije strepeo ni od saradnje sa simfoničarima, ocenivši da je rad sa takvim umetnicima uvek, kako je naveo, prirodan spoj, posebno naglasavši „da Novi Sad oduvek živi kulturu“.

„Ceo festival ‘Kaleidoskop’ obuhvata duh Novog Sada, a to će se tek osetiti naredne godine koja će biti u znaku evropske prestonice kulture. Novi Sad je mesto gde treba biti sad“, naveo je Stefan Milenković.

Upitan da li Novi Sad u kulturnom pogledu može da parira velikim kulturnim metropolama poput Pariza ili Beča, čuveni violinista je naveo da u nekim stvarima ti gradovi mogu čak i da se ugledaju na Novi Sad.

Dirigent Aleksandar Marković je naveo da je čitav Vojvođanski simfonijski orkestar ozbiljno shvatio „Korzo“, ocenivši da je bilo mnogo posla jer je program bio zahtevan, virtuozan i brz.

„Paralelno su tekle i probe za produkciju, ozbiljno smo se spremili da bi sve savršeno funkcionisalo“, kazao je Marković, poručivši da je vidljiva atmosfera iščekivanja titule evropske prestonice kulture, kao i da sve to daje polet svim kulturnim uposlenicima.

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orekstra Roman Bugar podsetio je da je večerašnji „Korzo“ ujedno i otvaranje desete jubilarne sezone tog orkestra.

„Rešili smo da sviramo ne tako popularnu muziku kao što je Ligetijev rumuski koncert kojim se otvorio „Korzo“, što je njegovo premijerno izvođenje u Novom Sadu, ali i u Srbiji“, naveo je Bugar, istakavši da će u desetoj sezoni Vojvođanskog simfonijskog orkestra doći do saradnje tog orkestra sa najperspektivnijim umetnicima.

Spektakl na otvorenom u Novom Sadu bio je zapravo i uvertira za ono što taj grad očekuje u 2022. godini, a to je titula evropske prestonice kulture.

 


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.