Na današnji dan rođen je srpski glumac Nebojša Glogovac
nebojsa glogovac, na danasnji dan rodjen je nebojsa glogovac

Na današnji dan rođen je srpski glumac Nebojša Glogovac
montekristo 0507


Nebojša Glogovac je poznati srpski glumac. Rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju. 

Nakon srednje škole je upisao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle dve godine je odustao i odlučio se za glumu.

Na pozorišnu scenu stupio je ulogom u predstavi Velika pljačka Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača. Potom je zaigrao u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je član ubrzo postao. Posle Nika Đurova u Lažnom caru Šćepanu Malom, po Njegošu i ponovo u Mijačevoj režiji, u JDP-u je odmah počeo igrati velike i važne uloge u nekim od najznačajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji „U potpalublju“, Vladimira Arsenijevića, Dime u Koljadinoj „Polonezi Oginjskog“, Troila u Šekspirovom „Troilu i Kresidi“, Andreja u „Buretu baruta“, Dana u „Bliže“ Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi „Molijer, još jedan život“ po Bulgakovu.

Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama „Šine“ Milene Marković, „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale više od deset godina, kao i u Nušićevom „Sumnjivom licu“ u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, te u „Metamorfozama“ po Ovidiju i Klajstovom „Razbijenom krčagu“. Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je „Hamlet“, 13. decembra 2017. Radio je sa najznačajnijim rediteljima sa ovih prostora, Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim.

Film

Nebojša Glogovac pojavio se sa filmom Vukovar, jedna priča Bore Draškovića. Svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u Ubistvu s predumišljajem reditelja Gorčina Stojanovića. Sledile su uloge u Do koske, Munjama, Nebeskoj udici, Buretu baruta, Kad porastem biću Kengur, Sutra ujutro, Krugovi, Kenjac, Ustav Republike Hrvatske i desetinama drugih. Sarađivao je sa Goranom Paskaljevićem, Rajkom Grlićem, Ljubišom Samardžićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Srdanom Golubovićem i mnogim drugim.

Nebojša Glogovac bio je ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Dobitnik je brojnih značajnih nagrada, a neki od najpoznatijih filmova i serija u kojima je glumio su: Porodično blago, Nebeska udica, Munje, Kad porastem biću Kengur, Hadersfild, Klopka, Ubice mog oca, Južni vetar itd…

Preminuo je 9. februara 2018. godine od karcinoma pluća u 49. godini života na onkologiji u Кliničkom centru Srbije u Beogradu.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble