Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nastupima Marca Ribota I sastava LIUN + The Science Fiction Band zatvoren 24. Pančevački džez festival - | K-013 Portal
pancevacki jazz festival

Nastupima Marca Ribota I sastava LIUN + The Science Fiction Band zatvoren 24. Pančevački džez festivalU nedelju, 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, koncertima internacionalne postave LIUN + The Science Fiction Band i američkog gitariste Marca Ribota zatvoreno je 24. izdanje Pančevačkog džez festivala.

Koncertno veče otvorila je postava LIUN + The Science Fiction Band, iza čijeg imena se krije duo vokalistkinje Lucie Cadotsch, dobitnice prestižne nemačke nagrade ECHO Jazz, i berlinskog saksofoniste Wanje Slavina, koji je na studijskom albumu grupe odsvirao i nasnimio ne samo saksofone, već i flautu, sintove, trubu, klarinet, perkusije, i ritmove. U koncertnoj formaciji nastupili su kao kvintet.

Lucia Cadotsch je o saradnji sa Wanjom Slavinom i ovom projektu rekla: „Pesme smo počeli da pišemo 2013. godine i na njemu smo radili šest godina. Imali smo mnoštvo sešna, rearanžirali smo numere i pravili brojne verzije istih pesama, dok nismo na kraju odlučili koje ćemo da zadržimo. Nas dvoje smo i jako dobri prijatelji tako da postoji poverenje. Slavin je pun ideja, detaljan, i u najvećoj meri doprineo je produkciji na samom albumu. Kada se radi o koncertnom bendu, važno mi je da muzičarima ostavim prostora, da svako bude ono što jeste, da unese svoju muzikalnost i kvalitete. Sviramo inspirisani albumom, ali žive nastupe u većoj meri oblikuju sami muzičari“.

Festival je zatvorio legendarni američki gitarista Marc Ribot, svojim solo programom za akustičnu gitaru. Jedan od najcenjenijih muzičara na njujorškoj avangardnoj sceni, ali i dugogodišnji saradnik brojnih pop i rok velikana, ovom prilikom odlučio se za intiman repertoar na raskršću bluza, avangarde, i klasične muzike.

„Kada sviram solo koncerte, nikad se ne svađam sa bendom“, rekao je u šaljivom tonu Marc Ribot, o prednostima sviranja solo seta. „Započeo sam tako što sam uzimao časove klasične gitare, i to sam radio tokom dugog vremenskog perioda. To je nešto što sviram kod kuće, a sviđa mi se ideja da radim isto ono što i u svojoj sobi, ali pred puno ljudi. Volim jednostavnost akustične gitare. Dugo sam nosio i svirao obe, i kada sam se zaista posvetio akustičnom setu, shvatio sam da više ne želim da menjam. Kada je dobro veče, ne treba ti ništa drugo“, dodao je Ribot.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.