Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Objavljeno mađarsko izdanje knjige "Zaporožac na vrku Ararata" - | K-013 Portal
zaporozac na vrhu ararata, aleksandar cotric

Objavljeno mađarsko izdanje knjige "Zaporožac na vrku Ararata"Knjiga Aleksandra Čotrića, pisca i prevodioca iz Pančeva „'Zaporožac' na vrhu Ararata - pitanja i odgovori Radio Jerevana“, objavljena je na mađarskom jeziku, u izdanju izdavačke kuće „Norma Njomdaš“ iz grada Hodmezevašarhelja. Knjigu je preveo Svetislav Nedučić iz mesta Mako.

U knjizi se nalazi oko hiljadu šala, viceva, anegdota i burleski. Reč je o zbirci mudrih i duhovitih dijaloga na temu sovjetskih političkih lidera, državne represije, komunističke partije, planske privrede, nestašica namirnica, medijske cenzure, kulta ličnosti i drugih tema, nastalih u nekadašnjem Sovjetskom Savezu i zemljama bivšeg Istočnog bloka, uključujući i Mađarsku.

Priređivač Aleksandar Čotrić nije imao pred sobom samo jedan izvor, nego je materijal za srpsko izdanje knjige, koje se u izdanju „Srpske reči“ pojavilo u septembru prošle godine, birao i prevodio iz desetina zbornika, almanaha, časopisa i internet portala. Recenzenti knjige su profesor Beogradskog univerziteta dr Zoran Božović, jermenski književnik i prevodilac Babken Simonjan i satiričar Dragutin Minić Karlo. Autor korica knjige je karikaturista Tošo Borković.

U predgovoru knjige „'Zaporožac' na vrhu Ararata“, Čotrić naglašava „da nije preterano reći da je Radio Jerevan svojim ubojitim satiričnim diverzijama među najzaslužnijima za krah komunizma u Sovjetskom Savezu i celom Istočnom bloku“. „Kritičar diktatorskih režima i autor romana '1984' Džordž Orvel govorio je da je 'svaki vic mala revolucija'. Zajedljive dosetke i buntovne anegdote bile su gotovo jedini način da sovjetski građanin iskaže otklon od komunizma. Uprkos svom imaginarnom karakteru, Radio Jerevan bio je važno sredstvo otpora autoritarnom režimu“, navodi Čotrić i dodaje da je „smeh pomagao običnim ljudima da se oslobode frustracija i lakše podnesu teške životne uslove iza 'gvozdene zavese'.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.