Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvaranje izložbe Filmskog centra Srbije “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.” 1. aprila u Kulturnom centru Pančeva - | K-013 Portal
izlozba, kulturni centar panceva, tragovi jednog vremena, filmski centar srbije

Otvaranje izložbe Filmskog centra Srbije “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.” 1. aprila u Kulturnom centru Pančeva


Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena 1. aprila u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, i trajaće do 15. aprila.

Za potrebe izložbe odabrano je 50 filmskih plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Skupljači perja”, “Kad budem mrtav i beo”, “Rani radovi”, “Marš na Drinu”, “Kapetan Leši” i mnogi drugi.

Prof. dr Jovan Čekić je u pogovoru za katalog izložbe istakao: “Za sve koji su odrastali uz filmove, plakati su bili neka vrsta putokaza kroz mladalačko doba, duboko urezanih u sećanju. Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. U sveopštoj inflaciji slika, kada brojni algoritmi korisnicima nude nove sadržaje koji su najbliži njihovim interesovanjima, više nema nikakve sumnje da je pažnja ograničeni resurs, pa se samim tim sve više počinje govoriti o „ekologiji pažnje“. Upravo stoga filmski plakati iz vremena kada je film menjao senzibilitet čitavih generacija imaju sve veću kako emotivnu, tako i kulturnu vrednost, ocrtavajući obrasce nastanka pismenosti pažnje kao konstitutivnog momenta nove osećajnosti”.

Ova putujuća izložba prvi put je predstavljena javnosti u aprilu 2021. godine u Kulturnom centru Beograda, a biće prikazana u ukupno 18 gradova Srbije, u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. Pored toga, izložba je tokom prošle godine bila i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja “Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...