Otvoren konkurs za nagrade za intelektualnu svojinu
konkurs za nagrade za intelektualnu svojinu

Otvoren konkurs za nagrade za intelektualnu svojinu
montekristo 0507


Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije otvorio je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu povodom obeležavanja 101. godišnjice svoje delatnosti, a koji će biti otvoren do 25. oktobra, saopšteno je iz ove institucije.

Ovo takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a čine ga četiri kategorije: kategorija pronalazača ili grupe pronalazača za patent, pravnih lica za registrovan industrijski dizajn, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak.

Dodela nagrada biće upriličena 15. novembra, na proslavi dana Zavoda.

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji – njeni počeci datiraju od 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine.

Danas ova konvencija (kojom administrira WIPO), okuplja 177 država.

Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine, a to se dogodilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine.

Ovom uredbom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble