Otvorena šesta samostalna izložba Aleksandra Alimpića 'Obraz i pojave' u Narodnom muzeju Pančevo -
Aleksandar Saša Alimpić, izložba, narodni muzej pančevo

Otvorena šesta samostalna izložba Aleksandra Alimpića 'Obraz i pojave' u Narodnom muzeju Pančevo

U utorak,13. oktobra, otvorena je šesta samostalna izložba Pančevca Aleksandra Saše Alimpića "Obraz i pojave" u Narodnom muzeju Pančevo.

Publika ima priliku da pogleda Alimpićeve radove koji su nastali u periodu od 2019. godine do danas, a u potpunosti su reminiscencija, platna koja odišu monumentalnošću i po veličini i po motivima, rađena uglavnom akrilom.

Nakon pozdravne reči direktora Muzeja Miroslava Birclina, Ivana Markez se na kratko osvrnula na lik i delo Aleksandra Alimpića:

- Oni koji nisu upoznati sa njegovim radom i nisu do sada posećivali njegove samostalne izložbe, mogli su da pogledaju njegove čestitke za "dobro jutro", poruke za "dobar dan" i "laku noć" na Fejsbuku, koje nas dodatno upoznavaju sa njegovim radom koji je zaista jako interesantan i impresivan i moram reći na zavidnom nivou. On je više godina radio kao samouk, a onda se kasnije uz pomoć kolega osmelio i uputio u ove nove staze. A to sve opravdava ovo iza čega on stoji, rekla je Markez prisutnima. 

Aleksandar Alimpić rođen je 1966. godine u Pančevu, prvi kontakt sa slikarstvom i prvo obrazovanje stiče još 1992. u ateljeu čuvenog pančevačkog slikara Čedomira Kesića, a zavidan talenat i posvećenost dovode ga i do Akademije za živopis i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Od tada, pa do danas bavi se slikarstvom. Radio je na oslikavanju nekoliko pravoslavnih hramova, u Orahovcu, Sakulama, Sefkerinu, a samostalno je oslikao crkvu Sv. Arhangela u Hajdučici.

Imao je 5 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na više desetina grupnih, redovni je učesnik likovnih kolonija širom zemlje. Njegove ikone poseduju neobičnu lepotu i originalnost unutar kanonski utvrđenih normi, a slikarstvo je jedinstveno, kako po odabiru tema tako i po izvedbi.

Teško je utvrditi koji slikari su na njegovo stvaralaštvo imali uticaja, (možda najviše ekspresionisti Munk, Šagal ili rani Pikaso) i u koju biste ga epohu svrstali, u svakom slučaju kroz godine stvaranja uspeo je da oformi svoj specifičan i prepoznatljiv stil, a njegovo delo vas svakako neće ostaviti ravnodušnim.

Alimpić je član ULUS-a od 2019. godine.

Izložbu možete pogledati do 6. novembra.

(K-013)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com