Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ovakav koncert nije viđen u Pančevu: Grmelo od emocija na trosatnom memorijalnom koncertu KUD "Abraševć" - | K-013 Portal
kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic, kud abrasevic   valjevo, memorijalni koncert, goran mitrovic, lela stojnov, pancevo

Ovakav koncert nije viđen u Pančevu: Grmelo od emocija na trosatnom memorijalnom koncertu KUD "Abraševć"


Kulturno umetničko društvo Abrašević Pančevo je 8. decembra održao koncert kakav do sada nije viđen u našem gradu. Ovaj ansambl svake godine, na svom godišnjem koncertu iznenadi svoju publiku ali ovog puta su i publiku i rasplakala i prevazišli sami sebe.

Svoj godišnji koncert, ansambl Abrašević je ovog puta namenio svom doskorašnjem umetničkom direktoru Goranu Mitroviću, koji je iznenada preminuo u svojoj 52. godini, 16. oktobra ove godine.

Goran Mitrović je bio Prvak Nacionalnog ansambla Kolo i umetnički direktor ansambla Abrašević Pančevo.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

U Abrašević Pančevo je došao na poziv predsednice Lele Stojnov, pre osam godina. Njih dvoje su seli dogovorili se u kom pravcu će Abrašević u budućnosti umetnički težiti i krenuli da ovu umetničku kuću vraćaju na mesto koje pripada po kvalitetu, najstarijem kulturno umetničkom društvu u našem gradu.

Zajedno su radili na svemu ali jedino što je Goran od Lele zahtevao da mu omogući je, umetnička sloboda. To je u Abraševiću i imao i zato se tu i zadržao najduže od svih ansambala sa kojima je radio u amaterizmu.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

Na koncertu smo mogli da vidimo šta čini ta umetnička sloboda ali smo mogli i da vidimo ono što definitivno ovaj ansambl ima na poseban način, a to je ta neka posebna emocija, posebna povezanost među članovima ali i sa rukovodstvom. Sa jedne strane vidi se disciplina, autoritet i rad ali sa druge strane se vidi taj poseban odnos brige i načina komunikacije rukovodstva sa svakim članom ansambla. Ovog puta se to sve jače nego ikada prenelo na scenu jer su ovog puta svi zajedno igrali, pevali, svirali govorili za čoveka koji je u Abraševiću ostavio neizbrisiv trag.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

Ne znamo da li je i jedno amatersko Kulturno umetničko društvo napravilo koncert od tri sata, doduše sa kratkom pauzom između dva dela programa, a da je uspelo kao Abrašević da zadrži pažnju publike sve vreme i da niko od publika nije trepnuo, niti izašao van pauze iz sale. Da ne pišemo o tome da je na momente publika i plakala.

U gostima panćevaćkog Abraševića, bio je ansambl Abrašević Valjevo sa svoje dve koreografije, koji je takođe imao izuzetnu saradnju sa Goranom Mitrovićem a pančevački i valjevački Abrašević mu dođu kao brat i sestra u porodici Abrašević.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

Prvi put je Abrašević Pančevo u gostima imao i hor Muzičke škole Jovan Bandur pod rukovodstvom Jelene Miljević koji su maestralno ispratili igrače u koreografiji "Go pratile dedo" što je oduvek bila želja Gorana Mitrovića. To je koreografije čuvenog Dobrivoja Putnika koju retko ko izvodi a Abrašević je zahvaljujući Goranu Mitroviću vratio na svoj repertoar pre par godina ali nije želeo da je izvodi na svakom koncertu jer nisu imali horsku pratnju koja definitivno tu igru čini vrhunskom. Ovog puta je Abrašević uspeo i to.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

Između tačaka, Abrašević je publici putem projekcije prikazao snimke sa Goranovih proba ali i sa turneja sa doživljajima iz autobusa, sa proslava rođendana ali kažu da to nije ni delić materijala koji imaju sa Goranom.

Tokom koncerta, najteže je bilo igračima koji su žurili između tačaka da se presvuku a za to vreme su mogli da čuju Goranov glas jer je za to vreme išla projekcija na platnu sa Goranovih proba. Nema igrača koji nije zaplakao presvlačeći se a onda su kao pravi profesionalci taj tužan izraz lica, pretvorili u osmeh radi izvedbe na sceni. Bilo je jako emotivno gledati ih takve ali još jednom su pokazali da imaju ogromno srce. Na kraju krajeva Goran ih je tome učio. Uvek je govorio da su sala u kojoj rade i scena mesto gde moraju biti profesionalni.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

Na samom kraju koncerta, prisustnima se obratila predsednica Lela Stojnov sa posebno emotivnom porukom za sve nas i na poseban način se zahvalila na svemu Goranu Mitroviću. Koncertu su u publici prisustvovali i Goranova supruga i njegovi sinovi, kao i kolege iz Nacionalnog ansambla Kolo. Abrašević je i ovog puta zahvaljujući portalu K-013, omogućio prenos uživo svog koncerta.

kud abrasevic pancevo, kud abrasevic, abrasevic

Nama ostaje da čekamo sledeći koncert ove zaista posebne umetničke kuće a u upravi kažu da ih sledeće godine čeka jubilej 85. godina postojanja i da se samo nadaju da će situacija dozvoliti da taj koncert pripreme u lepšim okolnostima i da ga izvedu pred punom dvoranom bez kovid mesta.

Goranov lik i dela će čuvati zauvek.

BONUS VIDEO: Snimak memorijalnog koncerta

Memorijalni koncert KUD "Abrašević" Pančevo

Memorijalni koncert KUD "Abrašević" Pančevo iz Kulturnog centra Pančevo #k013 #live #pancevo

Posted by K-013 Online on Wednesday, December 8, 2021

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...