Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevac Aleksandar Čotrić dobitnik međunarodne nagrade "Ana Frank" - | K-013 Portal
aleksandar cotric, nagrada ana frank

Pančevac Aleksandar Čotrić dobitnik međunarodne nagrade "Ana Frank"Književnik iz Pančeva Aleksandar Čotrić ovogodišnji je dobitnik Međunarodne nagrade „Ana Frank“, koju dodeljuju Izdavačka kuća „Feniks“ i Fondacija za kulturnu i naučnu afirmaciju i prezentaciju „Makedonija prezent“ iz Skoplja.

Nagrada se od 2010. godine dodeljuje za ukupan književni doprinos u kulturnoj komunikaciji, saradnji i razmeni, posebno u književnosti za decu i mlade.

U obrazloženju žirija, na čijem čelu je prof. dr Hristo Petreski, navodi se da je „Aleksandar Čotrić pisac za decu i mlade i autor brojnih knjiga i antologija. Preveden je na više od trideset jezika, a posebno je poznat po svojim aforizmima za odrasle i decu. Prevodi sa makedonskog na srpski. Dobitnik je niza nagrada i priznanja“.

Čotrić je prvi autor čiji su aforizmi zastupljeni u čitankama od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji. Pored ostalih, priredio je Antologiju srpskog aforizma za decu „Razdeljak“ i Antologiju savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju (sa LJubišom Simićem).

Ovogodišnji dobitnici priznanja „Ana Frank“, pored Aleksandra Čotrića, su i Kristina Nikolovska (Severna Makedonija) i Ivica Baković (Hrvatska).

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.