Pančevac preveo knjigu ruskog aforističara -
Aleksandar Čotrić

Pančevac preveo knjigu ruskog aforističara


Pod naslovom „Modrica na papiru”, izdavačka kuća „Beosing” iz Beograda objavila je knjigu odabranih aforizama Konstantina Melihana, jednog od vodećih ruskih humorista. Aforizme je izabrao i na srpski jezik preveo Aleksandar Čotrić, pisac i prevodilac iz Pančeva. Planirano je da prvo predstavljanje knjige bude održano u gradu na Tamišu.

Knjiga predstavlja izbor oko hiljadu autorovih misli, uglavnom, o ljubavi, erotici, udvaranju, braku, čulnosti, džentlmenstvu, prevarama i drugim temama vezanim za žensko-muške odnose. U zbirci su predstavljeni i satirični aforizmi, kao i oni o ruskom mentalitetu.

Konstantin Melihan rođen je 1952. godine u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Peterburgu, u kojem živi i radi kao pisac, karikaturista, radio i TV voditelj. Često ističe da su ruski predsednik Vladimir Putin i on rođeni „u istom gradu, u istoj ulici, u istom porodilištu, iste godine, s razlikom od nekoliko dana“. I obojica su postali predsednici – Putin Ruske Federacije, a - Melihan Peterburškog kluba džentlmena. Melihan je dobitnik nekih od najznačajnijih ruskih priznanja za humor i satiru – „Zeleni portfelj“, „Petraedr“, „V. G. Korolenko“ i „Kozma Prutkov“.

„Melihan je zaista odličan satiričar koji poseduje humor Efraima Kišona, poetičnost Dušana Radovića i sarkazam Vudija Alena“, konstatuje recenzent knjige Bojan LJubenović i primećuje da ovaj ruski autor stvara vanvremenske aforizme.

Među mnoštvom Melihanovih humornih zapisa ističu se: „Ništa ne možeš bez poznanastva. Čak ni da se rodiš“; „U Rusiji nije dovoljno biti Rus. To stalno morate dokazivati“; „Iz SSSR-a lakše je bilo otići u svemir nego u inostranstvo“; „I francuske i ruske cipele donose radost. Francuske kad ih obujete, a ruske kad ih izujete“; „Nije dovoljno ženu osvojiti. Potrebno je imati i strategiju povlačenja“; „Zbog lepe žene muškarac prvo gubi glavu, a zatim novac“; „Iskustvo pomaže ženi da se uda, a muškarcu da ostane neženja“.

Stručni konsultanti u pripremi knjige „Modrica na papiru“ bili su Jovo Nikolić i Igor Damnjanović, a korice je dizajnirao Tošo Borković.

(K. R.)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com