Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: U sredu promocija monografije „Od useljenika do pronalazača“ u Gradskoj biblioteci - | K-013 Portal
gradska biblioteka pancevo, miroslav stankovic, od useljenika do pronalazaca

PANČEVO: U sredu promocija monografije „Od useljenika do pronalazača“ u Gradskoj biblioteciPromocija ilustrovane monografije „Od useljenika do pronalazača“ održaće se u sredu, 15. juna od 19 sati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo.

O monografiji će govoriti priređivač Miroslav Stanković, književnica Gordana Vlajić, marketinški stručnjak Žozef Ivan Lončar i etnolog Nikola Vlajić.

"Pupinova autobiografija „OD USELjENIKA DO PRONALAZAČA“ ( From immigrant to inventor), po prvi put, pojavljuje se u svetu kao ilustrovana knjiga sa 101 fotografijom na 330 strana, luksuzno opremljena ima svu svoju težinu kao Monografija. I upravo se preko ilustrovanih ličnosti i događaja oslikava i potvrđuje Pupinova životna priča, posebno njegov besprekoran rad na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.

Ilustrovana monografija „Od useljenika do pronalazača“, nije samo njegova preslikana autobiografija „Sa pašnjaka do naučenjaka“, već ova Monografija spaja srpsku kulturu, likovnu umetnost, književnost, nauku, istoriju i duhovnost, jer su Uroš Predić, Paja Jovanović i Miloš Crnjanski povezani kroz Monografiju sa Mihajlom Pupinom.

Deo ilustrovaane monografije „Od useljenika do pronalazača“ su freske Svetog Save i Stefana Nemanje, kao i slike Karađorđa, Hajduk Veljka, Kraljevića Marka, Svetozara Miletića, Branka Radičevića, prote Vase Živkovića, Filipa Višnjića, Nikole Pašića, Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Živojina Mišića. Fotografije Hilandara, Pančeva, Beograda, a i slike„Seoba Srba“ i „Kosovka devojka“ su deo Monografije, a imaju svoju pravu istorijsku podlogu.

Svojom jedinstvenom autobiografijom Pupin je srpskom narodu već ostavio veliko zaveštanje, da bi ilustrovana monografije „Od useljenika do pronalazača“, predstavila prvo nama, a nadajmo se i svetu, koliko je Pupin zaista beskrajno radio na očuvanju srpske kulture, likovne umetnosti i duhovnosti. To je i razlog što Monografija poseduje umetničke slike, fotografije i freske. Pupin je u svojoj autobiografiji napisao: „da niko osim Srba nije živeo u Idvoru“? Ime Idvorski je uzeo kao svoje srednje ime..

Novosadski kompozitor Jovan Adamov kad je prelistao Monografiju, prihvatio je njen značaj, rekavši: „...pa ovo svaka srpska kuća mora da ima“.

Profesor Mihajlo Pupin je razmišljao o srpskom identitetu i kad se predstavio američkom društvu kao predsednik Univerzitetskog kluba kad kaže:

„Pomisliti da bi jedan takav klub, koji uključuje krem američkog društva - jedan stoprocentno američki klub - izabrao sina srpskog seljaka kao svog predsednika, jeste stvar najviše vredna pažnje. ... Ja smatram da je izbor sina siromašnog srpskog seljaka za predsednika Univerzitetskog kluba jedan kompliment Americi”, rekao je profesor Pupin. „To pokazuje demokratiju ove velike zemlje, njenu darežljivost duše („Od useljenika do pronalazača“)

Miroslav Stanković"

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.