Počinju „Matićevi dani” u Ćupriji
maticevi dani, maticevi dani cuprija, cuprija

Počinju „Matićevi dani” u Ćupriji
montekristo 0507


Jubilarni 40. "Matićevi dani", posvećeni velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku diplomati, Dušanu Matiću (1898-1980.) rođenom u Ćupriji, počeće danas u ovom gradu i trajati do 13. septembra.

Tu književnu manifestaciju će svečano otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Svečano otvaranje će biti na Gradskom trgu u 12 sati, a goste će pozdraviti direktor Narodne biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji Ljiljana Đorđević, a prisustovaće i predsednik opštine Jovica Antić, ambasador Francuske Žan Luj Falkoni (Jean Louis Falconi) i brojni istaknuti kulturni radnici Srbije, saopštili su organizatori.

Manifestacija se, tradicionalno, održava u organizaciji Narodne biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Organizator je naveo da je cilj ove tradicionalne književne manifestacije, "pre svega promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, sećanje na život i rad Dušana Matića, podržavanje kulturnih i tradicionalnih vrednost ali i promovisanje novih tedencija u savremnenom stvaralaštvu u oblasti kulture i umetnosti".

Centralni deo manifestacije je 13.septembra, na rođendan Matića, kada će se u Muzičkoj školi "Dušan Skovran" u 19:30 sati, svečano uručiti tradicionalna književna nagrada "Matićev šal" za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku Srbije do 27 godina starosti, po oceni stručnog žirija.

U kulturno umetničkom programu, u amfiteatru "Moravski park" u 20 sati nastupiće Vokalna grupa "Constatntine" iz Niša, koncert starih i starogradskih ljubavni pesama, pod nazivom "Kao nekad u osam".

Danas će na gradskom trgu biti upriličena i izložba fotografija "Sećanje", otvoriće ju pesnik Radomir Andrić a učesnicima svečanosti će se, u Narodnoj biblioteci, obratiti i ambasadorka Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, održaće se i predavanje na temu "Srpski umetnici u Parizu - ljubav koja traje", biće upriličen i obilazak legata Dušana Matića i biblioteci.

Petak je rezervisan za poste Osnovnim školama i Školi za muzičke talente, pod nazivom "Dušan Matić - školama u pohode", a u Muzeju "Horem Margi Ravno" u 20 sati, biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića koji su prispeli na konkurs "Matiću u čast".

U subotu će se održati poetski susreti "Večiti plamen", učestvuju pesnici Srbije, predstavljanje biltena Narodne biblioteka Ćuprije, posvećen 40-godišnjici "Matićevih dana". U amfitetaru "Moravski park" u 20 sati, biće izvedena predstava "Ne oklevaj Improvizuj" Srđana Karanovića.

U nedelju je na programu, okrugli sto na temu "Dušan Matić u nadrealizmu" a učestvuju profesori književnosti univerziteta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, književnici, novinari i publicisti iz Jagodine, Paraćina...

I dok se Matiću odaju počasti u Ćupriji, u Beogradu se održava međunarodni skup o drugom književnom velikanu iz Ćuprije, živom klasiku savremene srpske književnosti, Dragoslavu Mihailoviću, pod nazivom "Devet decenija Dragoslava Mihailovića". Prijavljeno je više od 50 izlaganja, autora iz Srbije i inostranstva.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble