Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Programi posvećeni stvaralaštvu Đorđa Lebovića u Kulturnom centru Pančeva - | K-013 Portal
djordje lebovic, kulturni centar pancevo, pancevo

Programi posvećeni stvaralaštvu Đorđa Lebovića u Kulturnom centru Pančeva


U ponedeljak, 9. maja u 20.30, na Dan pobede nad fašizmom, i u utorak 10. maja od 19.30, na Maloj sceni Kulturnog centra Pančeva biće izvedena savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ koja hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori.

Takođe, u ponedeljak, 9. maja od 19 sati u Foajeu kulturnog centra biće održan razgovor o romanu „Semper idem“ Đorđa Lebovića. U programu učestvuju: Zlata Lebović, glumica i supruga Đorđa Lebovića, i naučnice i književne kritičarke Dragana V. Todoreskov i Gorica Radmilović, a razgovor vodi Jasmina Topić.

Predstava „Lutka sa kreveta 21“ je novi koprodukcijski projekat Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Kulturnog centra Pančeva, BEO Arta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine. Režiju potpisuje Slobodan Branković, adaptaciju Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. U predstavi igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković. Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra.

Više o predstavi:

Bilo je to davno, u logoru smrti, u Kući lutaka kojom je komandovao esesovac. Nekadašnja logorašica i lutka Vilma, danas sredovečna žena, prešla je dug put od pakla do života. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu, nego i sebi.


Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.

„Priča je toliko aktuelna da neće verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina“, počinje reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama „Mislim da "ženski glas" napokon postaje važna tema našeg društva i između ostalog ova predstava i jeste posveta tome i puna podrška da se taj glas čuje.“

Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, „Lutka“ i druge njene preživele sapatnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona! Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt – dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju.

Više o knjizi:

Premda za života poznat prevashodno kao dramaturg i scenarista (Nebeski odred, Haleluja, Viktorija, Traganje po pepelu, Ravangrad 1900, Valter brani Sarajevo i dr.), Lebović je pisao i novele i objavljivao ih u časopisima šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. Ipak, opus magnum Đorđa Lebovića, po jedinstvenoj oceni kritike, predstavlja upravo ovo njegovo testamentarno delo, roman-hronika o detinjstvu u Kraljevini Jugoslaviji uoči II svetskog rata, koja je i zbog osobenog piščevog stila i originalnog postupka, kao i zbog teme i njene književne transpozicije, prepoznata kao kanonsko delo savremene srpske književnosti. Ispričan iz perspektive dečaka koji posmatra približavanje Velikog sunovrata – širenja nacizma u svojoj okolini, koliko i u Evropi – pisac je u vidu imao paralelu između ondašnjeg ludila i rata koji je u Jugoslaviji buknuo devedesetih godina prošlog veka. U ratu je izgubio 40 članova svoje porodice, a sam, kao 14-godišnjak, prošao pakao Aušvica. Knjige ne bi bilo da se opet nisam našao u vrtlogu Velikog zla, koje sam dobro upoznao 50 godina ranije, priznaće pisac u jednom razgovoru pred kraj života.

Fantastična hronika jednog detinjstva... Do sada u našoj literaturi nije bilo tematski i senzibilitetski srodne knjige koju biste se usudili staviti u istu rečenicu s „Porodičnim cirkusom” Danila Kiša.

Teofil Pančić

„Semper idem” je knjiga o detinjstvu, koja se može čitati kao porodični roman, ali i kao memoarski spis par ekselans, kojim se Đorđe Lebović, posthumno, predstavio kao veliki majstor moderne realističke proze.

Vasa Pavković

Lebović, Kiš, Pekić, Kovač i danas predstavljaju nedosegnuti vrh srpske i nekadašnje jugoslovenske književnosti.

Filip David

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...