Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sabor trubača u Guči od 5. do 7. avgusta - | K-013 Portal
sabor trubaca, guca

Sabor trubača u Guči od 5. do 7. avgustaU svetskoj prestonici trube Guči, Sabor trubače će ove godine biti održan od 5. do 7. avgusta, najavili su organizatori.

Prema ovogodišnjem programu, sabor se vraća tradicionalnim vrednostima, te će ove godine naglasak biti prvenstveno na trubi i kulturnoumetničkim programima, ali će se raditi i na njegovom predstavljanju stranim gostima.

Opština Lučani i "Skymusic" potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji sabora trubača.

"Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da simbol ovog festivala, truba, bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama nekako u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj fenomenalni festival povrati svoj internacionalni karakter",rekao je osnivač i direktor Skymusic-a Milenko Škarić.

Predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora Milivoje Dolović rekao je da se nada da će u narednom periodu biti prepoznat kulturni značaj Sabora trubača u Guči, ne samo za ovaj kraj već za čitavu Srbiju.

"Ono što želimo, zajedno sa "Skymusic"-om, jeste da dragačevski sabor trubača u godinama koje dolaze, kroz programski sadržaj koji ćemo zajedno pripremati, a koji će oslikavati, pre svega, kulturnu baštinu našeg naroda i ono najlepše što naš narod treba da ponudi i Evropi svetu. Trudićemo se da resorno ministarstvo kulture i Vlada Srbije, u godinama koje dolaze, prepoznaju dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Republike Srbije. Jer sabor trubača nije samo truba, to su i košulje koje nosimo, to je i neizostavni kupus i pečenje, dragačevsko hladno pivo. Sve to je sabor trubača. Sve pozitivno što treba da pokažemo ljudima koji ovde dolaze", kaže Dolović.

Iako su pripreme za sabor uveliko u toku direktor Kulturnog centra Guča Goran Pantelić naglašava da će njihova uspešnost i krajnji proizvod biti evidentni nakon sabora pošto se budu slegli utisci.

"U predtakmičarskim centrima zvuci trube su pozvali sve da dođu u Guču. Ma koliko sve pripremali, uvek vam ostane dovoljno vremena da uradite još nešto. Puno smo toga pripremili. Samo da znate da smo na pripremama bili u Guči, a šta smo uradili pokazaćemo početkom avgusta", rekao je Pantelić.

Pored bogatkog muzičkog programa, kojim će naravno dominirati zvuci trube i u kom će nastupati i prošlogodišnji pobednici Marko Trnavac i Kristijan Azirović i tradicionalnog kulturno umetničkog programa iz cele Srbije, ovogodišnji sabor upotpuniće koncerti popualrnih narodnih pevačica Ane Bekute, Snežane Đurišić i Dragice Radosavljević Cakane, ali i Danice Crnogorčević, pevačice etno i izvorne muzike.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.