Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slavko Štimac: Bilo bi dobro da nam je umetnost na prvom mestu - | K-013 Portal
kustendorf, otvaranje, maja gojkovic, slavko stimac

Slavko Štimac: Bilo bi dobro da nam je umetnost na prvom mestuUmetnost je jako važna i bilo bi divno kad bi bila na prvom mestu, ne bi bilo mnogih drugih stvari što nam zagorčavaju život, kazao je glumac Slavko Štimac koji je stigao u Drvengrad gde će večeras biti otvoren 16. Filmski i muzički festival "Kustendorf" pod sloganom "Umetnost iznad svega".

Štimac dugo godina sarađuje sa Emirom Kusturicom, na festivalu 2019. godine dodeljena mu je nagrada "Drvo života", a ove godine će biti član žirija i odlučivati o dobitnicima Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta.

"Ovo je kraj koji ja dobro znam, dugo smo radili film "Život je čudo", znam kad je počeo da se gradi Drvengrad, što bi rekli, ovde sam od prve kuće, volim da dođem i volim festivale ovakve vrste", rekao je Štimac.

On je poručio mladim kolegama da što više uče i rade, imaju prave autoritete i da budu autentični i originalni.

"To je najvažnija stvar u svakoj umetnosti, vrlo je jednostavno, ali opet tako komplikovano", rekao je Štimac.

Maja Gojković: Svetu je potrebna originalnost i autorstvo Kustendorfa

Ubeđena sam da svaki ministar kulture mora da dođe na Mećavnik, da oseti lepotu prirode i stvaranja i očekujem da uživam u pravoj, iskonskoj, neiskvarenoj umetnosti, kazala je ministarka kulture Maja Gojković koja je stigla u Drvengrad gde će većeras biti otvoren 16. Filmski i muzički festival "Kustendorf".

Na pitanje kakva kultura i kakvi festivali su nam potrebni u Srbiji ona je navela da "tragamo za onim što nije komercijalno i ne nastaje sa idejom koliko ću karata prodati i koliko će ljudi to platiti, već koliko ću dugo ostati u pamćenju konzumenta".

"Takva kultura je potrebna Srbiji, ali nije Srbija ništa specifična po tome, već je svetu potrebna originalnost i autorstvo koje ovaj festival neguje", dodala je Gojković.

Za Zlatno, Srebnro i Bronzano jaje nadmeće se 14 filmova autora iz 10 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.