Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tanji Bošković uručeno priznanje "Žanka Stokić" - | K-013 Portal
tanja boskovic, priznanje zanka stokic

Tanji Bošković uručeno priznanje "Žanka Stokić"U Narodnom pozorištu je nagrada "Žanka Stokić" uručena 18. dobitnici tog prestižnog glumačkog priznanja, Tanji Bošković.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade navodi se da je Bošković jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivosti.

"Njen raskošan dar, veštinu, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Stoga, Tatjana Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume", naveo je žiri.

Nagrada je ustanovljena 2003. godine na inicijativu Mire Stupice, a dodeljuju je Narodno pozorište, kompanija "Novosti" i grad Požarevac.

Ustanovljena je u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene između dva svetska rata, namenjena "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom umetničkog izraza".

Nagrada se dodeljuje za celokupno ostvarenje "aktivnog glumca u punoj umetničkoj zrelosti" i sastoji se od plakete nacionalnog teatra, statuete Žanke Stokić i novčanog iznosa.

O ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u kom je bila prethodna dobitnica Gorica Popović, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, glavni i odgovorni Večernjih novosti Milorad Vučelić, dramaturškinja Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.