Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Čačku otvorena izložba etnografskih predmeta iz pariskog ateljea Nadežde Petrović - | K-013 Portal
cacak, nadezda petrovic

U Čačku otvorena izložba etnografskih predmeta iz pariskog ateljea Nadežde Petrović


Izložba etnografskih predmeta iz pariskog ateljea srpske slikarke Nadeže Petrović (1873-1915), koju javnost prvi put ima prilike da vidi, otvorena je u Umetničkoj galeriji u Čačku.

Izloženo je 57 od 125 etnografskih predmeta koje je Nadežda prikupila tokom putovanja po Srbiji i okolnim zemljama u kojima su živeli Srbi i ponela ih sa sobom u Francusku, sa željom da ih prezentuje francuskoj javnosti tokom njenog studijskog boravka u Parizu od 1910. do 1912. godine.

Pored etnografskih predmeta iz pariskog ateljea Nadežde Petrović, koji se prvi put izlažu, izloženo je i nekoliko njenih ličnih predmeta, deset njenih slika, kao i printova slika koji su pozajmljeni iz zbirki galerija i muzeja iz Čačka, Beograda i Novog Sada.

Celokupan zatečeni sadržaj iz pariskog ateljea Nadežde Petrović poslat je u Srbiju 1919. godine i završava u zbirkama Etnografskog muzeja u Beogradu 1926. godine, ali ne kao posebna zbirka, već u okviru različitih zbirki tog muzeja.

Autor izložbe u Čačku je istoričar čačanskog Narodnog muzeja Radivoje Bojović, koji je prvi popisao sve predmete koji su bili u pariskom ateljeu Nadežde Petrović i uz pomoć etnologa iz Etnografskog muzeja formirao samosatalnu zbirku.

Lajtmotiv izložbe, čiji je naziv „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“, je dopisnica koju je Nadežda oslikala sa temom „piroćanske ćilimarke“ i poslala 1905. godine iz Sićeva svojoj sestri.

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku ove godine obeležava 60 godina od osnivanja, a u svom fundusu čuva 12 slika i nekoliko artefakata iz porodične kuće u Beogradu slavne srpske slikarke Nadežde Petrović, čije ime galerija nosi.

Slikaraka Nadežda Petrović je rodjena 11. oktobra 1873. godine u Čačku u kome je sa porodicom živela do njene sedme godine.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...