U Meksiku izložba „Svetska baština Srbije“
svetska bastina srbije, meksiko siti, izlozba

U Meksiku izložba „Svetska baština Srbije“
montekristo 0507


U prostoru Paseo de las kulturas (Paseo de las Culturas) u centralnoj aveniji Reforma u Meksiko Sitiju u toku je izložba „Svetska baština Srbije – srpski srednjovekovni manastiri na Listi svetske baštine UNESKO“.

Na 40 panela predstavljen je deo kulturne baštine Srbije na Listi svetske kulturne baštine UNESKO, uključujući kompleks Stari Ras i Sopoćane, sa Petrovom crkvom i manastirom Đurđevi stupovi, manastirom Studenica, kao i srednjovekovne manastire na KiM – Pećku Patrijaršiju, manastire Visoki Dečani i Gracanicu, crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Izložba su 30. jula otvorile je ministarka kulture grada Meksiko Sitija Vanesa Bohorkes Lopes, generalna koordinatorka za pitanja medunarodne saradnje u Vladi Grada Meksiko Sitija dr Diana Alarkon i ambasadorka Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

U uvodnim izlaganjima je naglašena otvorenost Meksiko Sitija da prezentuje kulturne sadržaje drugih zemalja građanima meksičke prestonice.

U tom smislu, izložba Srbije predstavlja veliki doprinos raznovrsnosti kulturne ponude u gradu.

Takođe, istaknut je vrhunski kvalitet izložbe, koju je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, te bogatstvo prikazanog sadržaja, koji će svakako u velikoj meri približiti srpsku kulturu i istoriju građanima Meksika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ambasadorka Conić je naglasila značaj koji Srbija pridaje zaštiti svog kulturnog nasleda i saradnji sa UNESKO, čiji je aktivni i odgovorni član.

Conić je dala i detaljne informacije o predstavljenoj srpskoj baštini, uz poseban akcenat na istorijski okvir i značaj ovih kulturnih spomenika ne samo za Srbiju, kao i na ugroženost naših srednjovekovnih manastira u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Dogadaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika i drugih meksickih institucija, generalni direktor za Evropu MIP Meksika Bernarda Agilara, generalni direktor za UN Eduard Haramilja, kao i srpski državljani koji žive u Meksiku.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble