U Pančevu predstavljena Antologija rumunskog aforizma na srpskom
antologija rumunskog aforizma na srpskom, aleksandar cotric

U Pančevu predstavljena Antologija rumunskog aforizma na srpskom
montekristo 0507


Antologija rumunskog aforizma na srpskom jeziku pod nazivom „Med i otrov“, prevodioca i priređivača Aleksandra Čotrića, predstavljena je 10. juna u Pančevu, u prostorijama izdavačke ustanove „Libertatea“. Knjigu je prošle godine objavio Savez Srba u Rumuniji, sa sedištem u Temišvaru.

O Antologiji su, pored autora, govorili urednici „Libertatee“ Teodora Smoljan i Valetin Mik koji su ukazali na značaj prvog ovakvog dela na srpskom jeziku, kojim se čitalačkoj publici u Srbiji približava riznica mudrosti i humora više od osamdeset istaknutih rumunskih stvaralaca.

Smoljan je naglasila da je „Antologija svojevrsni duhovni i kulturni most koji povezuje dva bliska naroda, koji se, međutim, na planu humora i satire, a posebno aforistike, nisu dovoljno poznavali, te se sada to bitno menja nabolje“.

„Ako mogu da uporedim aforizam sa grumenom zlata, onda je trud autora Aleksandra Čotrića uložen u stvaranje ovog dela, pravi rudarski posao. On je uspeo da iz tona i tona mukotrpno iskopane kamene rude rumunskog humora izvuče i svetu daruje samo najsjajnije uzorke“, rekao je na Valentin Mik.

Prevodilac i priređivač Antologije Pančevac Aleksandar Čotrić konstatovao je da „Srbe i Rumune, pored saradnje u prošlosti i sadašnjosti na planu diplomatije, politike, dinastičkih veza, privrede, energetike, saobraćaja i religije, povezuje i sklonost ka humoru, što je bio način za lakše preživljavanje u teškim vremenima“. „Iz toga su se nastale i slične aforističke škole koje po brojnosti autora i sadržajnosti napisanih aforizama pripadaju samom evropskom vrhu“, precizirao je Čotrić. On je publici rekao da se „u Antologiji nalaze misli svetski poznatih i priznatih rumunskih autora, poput Emila Siorana, Ežena Joneska, Mirče Elijadea, Mihaja Emineskua i Nikite Staneskua, kao i duhoviti i kritički intonirani aforizmi savremenih autora – Valerijua Butuleskua, Dorela Šora, Nikolaja Petreskua Redija, Oktava Biberea, Đirela Barbua, uključujući i srpsko-rumunske pisce iz Temišvara Gorana Mrakića, Gorana Miškovića i Jadrana Klanicu i rumunsko-srpske pisce iz Uzdina Florina Carana i Vasilea Barbua“.

(K.R.)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble