Udruženje kritičara o zabrani predstave „Kazimir i Karolina“
kazimir i karolina, predstava

Udruženje kritičara o zabrani predstave „Kazimir i Karolina“
montekristo 0507


Predsedništvo Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije u današnjem saopštenju je ocenilo da „skorašnja dešavanja vezana za predstavu ‘Kazimir i Karolina’ Salašarskog pozorišta pojačavaju bojazan da se cenzura vraća u naš teatar“.

„Ovom pozorištu, naime, formalno nije zabranjeno izvođenje predstave, mogu je izvoditi u Kavilu kraj Bačke Topole, ali im je onemogućena turneja koja je suštinski deo rada ovog pozorišta i time je de fakto Pozorište suočeno sa cenzurom“, navelo je Udruženje.

U Udruženju tvrde i da su „razlozi za ovakvu odluku nejasni i sasvim očigledno vanpozorišni i nemaju nikakve veze sa dramskim delom koje je postavljeno na scenu, s pozorištem koje je dramu stavilo na repertoar ili sa umetničkim timom koji je realizovao predstavu“.

Predlažu zbog toga Nacionalnom Savetu mađarske nacionalne manjine da preispita donetu odluku i odobri Salašarskom pozorištu turneju da bi publika procenila domete i vrednost predstave.

U saopštenju su, između ostalog, naveli i da se protive bilo kakvom uplivu politike ili političkih kriterijuma u procenu pozorišnog, kao i svakog drugog umetničkog dela.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine pre neki dan je zatražio da Salašarsko pozorište iz Kavila prekine turneju sa predstavom „Kazimir i Karolina“, u režiji Roberta Lenarda, a po delu Edena fon Horvata, smatrajući da se u njoj koristi prost i neprimeren rečnik.

Salašarsko pozorište je potom saopštilo da prihvata zahteve Saveta da odustane od turneje, tako da će samo nastaviti da izvode predstavu u Kavilu svake večeri do 12. avgusta.

Pozorište je navelo da veruje da „gledaocima treba pružiti priliku da formiraju mišljenje“, i da su otvoreni za dijalog sa Nacionalnim savetim mađarske nacionalne zajednice kako bi zajedno pronašli „rešenje koje može sprečiti ovako teške situacije u budućnosti“.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble