Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako da zaštitite svog ljubimca tokom hladnih zimskih dana - | K-013 Portal

Kako da zaštitite svog ljubimca tokom hladnih zimskih dana

U danima pred nama sigurno je da nas neće zaobići sneg i temepratura u minusu. Iako se mnogi psi tome raduju, tokom zime ih vrebaju i brojne opasnosti.

Najviše im prete promrzline, rane od soli, trovanje antifrizom… 

Prvih dana zime imali smo sreće i prošli smo bez ozbiljnog padova temperatura, ali sigurno je da nas ni ove godine neće zaobići minusi i sneg. To znači da kao i svake godine treba da pripremite sebe, ali i svog ljubimca za hladne mesece, savetuje Pet Magazine. 

Promrzline 

Ako imate dvorište u kome vaš pas inače provodi većinu vremena, trebalo bi da razmislite o tome da narednih nekoliko meseci provede u zatvorenom prostoru. Naravno, to se ne odnosi na "zimske" pse poput haskija, ali većini drugih rasa će prijati toplina doma. Kad pas ipak ostaje izvan kuće ili stana, s nekoliko jednostavnih stvari možete mu boravak učiniti znatno ugodnijim. Obratite pažnju da kućica u kojoj boravi ne propušta vodu i da je dobro izolovana. Na niskim temperaturama hrana može da se zamrzne vrlo brzo, pa gledajte da mu ne ostavljate velike količine hrane. Sipajte male porcije po više puta. Ili pokušajte da nabavite posebne posude koje se greju i tako obezbedite da hrana uvek bude na pravoj temperaturi. 

Kad su u pitanju takozvani "psi igračke", potreban je poseban oprez kad se sa njima izlazi napolje po izuzetno hladnom vremenu. Oni nisu stvoreni za oštre vremenske prilike i zato ih je kao i decu potrebno dobro obući pre šetnje. Velika opasnost tokom zime preti od promrzlina, a kritični delovi tela su nos, prsti i uši. Kad su dobro ušuškani, male su šanse da zadobiju promrzline. Obratite pažnju na promene na koži, i čim uočite prve znakove promrzlina odmah sklonite ljubimca na toplo. Ako je potrebno, obratite se veterinaru kako biste sanirali ozlede. 

Trovanje 

Svi vlasnici automobila na zimu sipaju antifriz kako bi sprečili zamrzavanje vode u hladnjaku. Često se dešava da antifriz procuri ili da se jednostavno prospe tokom pretakanja. Ova tečnost je vrlo otrovna, a vašem ljubimcu može delovati privlačno i nije retkost da se psi njome otruju. Ne dozvolite mu da pije bilo šta na parkingu ili oko automobila. Ako imate garažu, gledajte da očistite ovaj prostor. Ako pas počne da se ponaša kao da je pijan, to je vrlo moguće znak trovanja. Odmah ga odvedite kod veterinara. Ne dozvolite psu ni da jede sneg, jer zbog toga može imati ozbiljnih stomačnih problema.

Ojed 

Čim počnu prvi snegovi, kreće i čišćenje ulica. Sa time ide i posipanje soli po putevima. Zbog toga je neophodno da steknete naviku da vašoj kuci uvek posle šetnje operete šape ili ih obrišete vlažnom krpom. Tako ćete sprečiti da se vašem psu ojedu noge od soli. Generalno, čišćenje šapa posle šetnje nije na odmet ni tokom toplih meseci, ali tada ne postoji opasnost od iritacije. 

Ako imate psa kome je potrebno šišanje, gledajte da dlaku ostavite malo dužu. Posvetite nešto više pažnje dlaki ljubimca tokom zime i gledajte da bude u što boljem stanju. Posle kupanja pazite da ste ga dobro osušili pre nego što izađete napolje s njim. Uz pretpostavku da vaš pas sada provodi više vremena u zatvorenom prostoru, nokti mu se verovatno ne troše kao pre, pa je potrebno da ih češće sečete. Što se tiče posebne nege tela, obratite pažnju da li su mu šape možda suve i ispucale. Ako je tako, rešenje je upotreba krema koje, kao i kod ljudi, hidriraju kožu. 

Šetnja 

Kad ste napolju sa ljubimcem trebalo bi da bezbednosti posvetite više pažnje nego obično. Podaci pokazuju da se tokom snežnih dana izgubi više pasa nego po bilo kojim drugim vremenskim uslovima. Logično, dešava se da se dezorijentišu i izgube vam trag. Zato gledajte da bude na povocu što je češće moguće. Kad je pušten da slobodno šeta, nikako mu ne dozvoljavajte da ide preko zaleđenih površina vode.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.