Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PUTOPIS: Banja Ždrelo, Mlavske terme - | K-013 Portal

PUTOPIS: Banja Ždrelo, Mlavske terme

Banja Ždrelo odličan je primer koji pobija zastupljeno pogrešno verovanje da Centralna Srbija ne poseduje mnoga prirodna bogatstva.

Ova banja za koju su čuli i sa kojom su upoznati samo istinski zaljubljenici u prirodu i poznavaoci prirodnih dragocenosti naše zemlje nalazi se upravo u prelepom kraju Centralne Srbije, kraju koji je bogat neverovatnim Homoljskim planinama, Gornjačkom klisurom, rekama Veliki Pek i Mlava.

Banja Ždrelo se proteže na nadmorskoj visni između 160 i 240 metara, a njena klima je umereno-kontinentalna. Što znači da su klimatske odlilke na prostoru ovog prirodnog lečilišta veoma povoljne, da su leta umereno topla, a zime podnošljivo hladne.

Za razliku od većine prirodnih lečilišta u našoj zemlji, čiji su prirodni potencijali otkriveni i iskorišćavani još u doba starih Rimljana, Banja Ždrelo imala je drugačiju sudbinu. Topli lekoviti izvor mineralne vode na području današnje Banje Ždrelo otkriven je tek u skorije vreme, pre nekih 20-ak godina. S obzirom da je reč o prirodnom lečilištu koje je, zaista spram većine drugih, otkriveno praktično „juče“, neverovatno je koliko je veliku popularnost ono postiglo u tako kratkom periodu.

Jedan od zaštitnih znakova Banje Ždrelo je svakako dobro poznati objekat Dvorac. Njegova neobičnost dovela ga je do toga da postane jedan od simbola ove lekovite banje. Dakle, u pitanju je, pre svega smeštajni objekat u kojem se nalaze 3 prostrana i lepo uređena apartmana, kao i 54 obične, komforne sobe. Kao što i iz samog imena možete naslutiti ovaj smeštajni objekat izgrađen je u obliku dvorca. Ukoliko ste se zapitali – čemu ovakav stil gradnje u ovom modernom dobu, i nije li to sve pomalo „kič“? – mi Vam nudimo jedno racionalno objašnjenje. Naime, ukoliko se malo upoznate sa istorijom ovih krajeva, saznate nešto o srednjovekovnom gradu Ždrelo, i borbama koje su se ovde odvijale onda ćete i sami polako početi da sklapate sliku ideje koja se krije iz ovakve jedne građevine. Dakle, ona na simboličan način predstvlja istoriju ovog kraja, vraća nas u neko vizantijsko doba, i želi da nas podseti na tradcionalni duh koji ovim Homoljskim krajevima i dalje vlada.

Kroz zabavu i igru u ovom Akva parku Vi ćete provesti određeno vreme u ovoj lekovitoj i toploj vodi i time ćete mnogo toga učini za Vaše zdravlje, za celokupno stanje organizma. Ko kaže da su banjska lečilišta samo za starije ljude, ili one bolesne? Banja Ždrelo je idealan primer koji opovrgava ovaj ustaljeni, pogrešni način razmišljanja. Ovo je banja u kojoj Vam nikada neće biti dosadno, banja koju posećuju i mladi i stari, i sportisti, i zdravi i bolesni, ovo je banja puna zanimljivosti.

Za ljubitelje domaće kuhinje u Banji Ždrelo se nalazi i etno restoran  u kojem se služe sva tradicionalna jela.  Kao i što dolikuje ovom kraju i celokupnom uređenju Banje Ždrelo, etno restoran se može pohvaliti dobro poznatim jelima sa domaće trpeze, i posebnim specijalitetima iz ovog kraja, kao što je nadaleko čuvena homoljska šnicla. 

Kako stići do Banje Ždrelo?

Ako idete iz Pančeva, do Banje Ždrelo se stiže preko Kovina, Smedereva, Požarevca i Petrovca na Mlavi. Udaljenost je oko 110 kilometara. Ipak, najjeftinije je ići organizovanim prevozom.

Ukoliko se odlučite za jednodnevni izlet, u Banju Ždrelo možete ići već u nedelju 26. avgusta iz Pančeva i to po ceni od samo 1400 dinara po osobi (prevoz i ulaznica). S obzirom da se za Banju Ždrelo uvek traži mesto više, savet je da požurite sa prijavom kako ne biste propustili ovaj termin. 

Za dodatne informacije posetite turističku agenciju "Continental travel" koja se nalazi u Pančevu, Karađorđeva 13, lokal 4.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.