Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PUTOPIS: Letnji dan u Bernu - | K-013 Portal

PUTOPIS: Letnji dan u Bernu

Bern je glavni grad Švajcarske i ako ste u prilici obavezno ga treba posetiti. Ekipa naše redakcije uputila se u prestonicu ove po svemu specifične evropske države.

Evo šta smo zabeležili i šta vam preporučujemo da uradite ukoliko se odlučite da posetite ovo mesto. Prvo i osnovno, ukoliko znate da ćete ići u Bern, počnite sa „spremanjem“ mnogo ranije. Zašto? Pa bez obzira što nismo prvi put u Bernu i što znamo koliko šta košta, uvek se šokiramo kada dođemo ponovo i  zato budite „spremni“ :

Kad stignete, ukoliko nemate smeštaj kod nekih prijatelja, treba da znate da je cena prenoćišta u hotelu oko 100 franaka za dvokrevetnu sobu na periferiji,  dok je noćenje u hotelu bliže centru od 150 – 200 franaka po osobi. S obzirom da je  naš budžet ograničen, odlučili smo se da prenoćimo u hotelu na periferiji grada.  

Po preporuci, otišli smo u hotel Sternen Muri (četiri zvezdice), i nismo se pokajali. Sobe su ogromne sa terasama, klimatizovane. U sklopu hotela je i velika podzemna garaža kao i restoran sa velikom terasom. Hotel se inače nalazi na periferiji Berna i do centra je potrebno oko 15 minuta vožnje. Ceo grad je dobro pokriven tramvajskim linijama sa čestim polascima. Ukoliko ostavite kola u garaži hotela, cena po danu je 5 franaka ali za uzvrat dobijate besplatne dnevne karte za gradski prevoz, što i nije tako loše. Stanica gradskog prevoza nalazi se na svega 20m od hotela.

Pošto naša ekspedicija u Bernu ostaje kratko, odmah po čekiranju u hotelu uputili smo se u centar grada u obilazak.

Kada dođete tramvajem do glavne železničke stanice odatle peške nastavljate ka pešačkoj zoni. Prolazimo kroz Kramgasse ulicu i nailazimo na pešačku zonu Bärengraben (što znači prava linija).

Dok šetate sa obe srane se mogu videti srednjovekovne građevine. Najpoznatija od njih je veliki astronomski sat iz 15. veka Zytglogge. U nastavku ulice izlazi se pravo na gradski parlament, vladu i deo federalne administracije. Ceo potez je pokriven sa sjajnim renesansnim statuama i fontanama.

Nakon što smo prošli centar grada prelazimo preko mosta Barengraben i idemo u „Baren park“. Prema jednoj od verzija, grad je dobio ime tako što je njen osnivač prvu životinju koju je video bio medved. Da li je to istina ili ne, medved je bio deo pečata i grba Berna od 1220-te godine. Inače, najstariji pisani podatak je da je ovaj kraj poznat po čuvanju medveda još od 1440. godine. Danas tu se nalazi veliki "Baren park" i u njemu i dalje lutaju medvedi. Doduše, ograđeno je žicom pa smo uspeli bezbedno da slikamo.

Nastavljamo dalje ka Istorijskom muzeju Bern. Ova zgrada izgleda kao zamak Harija Potera. U njemu pored ostalog možete pogledati i ono što je ostavio iz sebe najpozatiji švajcarac svih vremena Albert Ajnštajn. Ovaj deo muzeja je vrlo moderan, ima puno eksponata i ne samo da govori o Ajnštajnu već i objašnjava njegovu teoriju relativnosti. Fotografisanje u muzeju je zabranjeno pa vam dočaravamo kako to izgleda spolja.

Nakon obilaska muzeja odlučili smo se da idemo na večeru. Preporučili su nam restoran Rozengarten koji se nalazi malo iznad grada, pa smo do tamo išli autobusom. Inače ono što nam nisu rekli, potrebno je izvršiti rezervaciju. Ipak, imali smo više sreće nego pameti pa je bio slobodan jedan sto na terasi, odakle se pruža fantastičan pogled na grad...

I na kraju tu su neizbežni suveniri...

Do sledećeg putopisa..

(Izvor: Internet Magazin Pančevo / Anđela Simić , foto: M.D.)

Tags:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.