Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ŠTA JE ŠTA? Cappuccino, Macchiato, Espresso... - | K-013 Portal

ŠTA JE ŠTA? Cappuccino, Macchiato, Espresso...

Čak i najveći ljubitelji kafe često znaju da se, sedeći u kafiću, nađu pred dilemom šta je šta?

Espresso, macchiato, lungo, latte, koliko koji napitak ima kafe, a koliko mleka, ima li penu ili ne… Sledeći put kada se budete dvoumili, bacite pogled na ovaj kratak vodič kroz najčešće napitke od kafe…

Espresso se tradicionalno služi u porcelanskoj šoljici napunjenoj do pola. Bude ga oko 30 ml, a dobar espresso ćete prepoznati i po penastoj strukturi odozgo (baristi to zovu „krema“ i prava je umetnost napraviti je). Ako vam je potreban dodatni kofeinski podstrek, tražite „double shot“ espreso. To su zapravo dva espressa u jednoj šoljici. A ako želite da duže uživate u kafi i pritom ne želite da se odreknete ukusa espressa, onda poručite produženi espresso, koji ima malo više vode. Neki ga zovu i caffe lungo.

Ristreto je kratki espreso. Služi se u 1/4 šoljice. Ljubitelji kafe ga vole zbog jako izražene arome i bogatog ukusa. Zgodan je za jutarnju kaficu „na brzaka“.

Ako volite malo mleka u svom espressu, onda je za vas pravi izbor macchiato. To je zapravo, espresso u koji se doda par kapi mleka i malo pene od mleka. Cappuccino, sa druge strane je kombinacija u kojoj 1/3 čini kafa, 1/3 toplo mleko i 1/3 čini kombinacija mleka i mlečne pene.

Za sve one kojima nedostaje bakina „bela kafa“, latte machiatto je pravi izbor. Ovaj napitak se priprema tako što se u 2dl toplog mleka doda 30ml espresso kafe. I na kraju, mocha kafa, koja je praktično jedan veliki cappuccino sa dodatkom čokolade.

Pored ovih, postoje i mnoge druge kombinacije (npr. affogato, gde se espresso preliva preko kugle sladoleda od vanile), ali ovo su one najčešće. 

Prijatno!

(CaffeLove)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.