Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website James Cartet zatvara 19. Pančevački Jazz Festival - | K-013 Portal

James Cartet zatvara 19. Pančevački Jazz Festival

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će James Carter, vrhunski američki saksofonista i klarinetista, nastupiti na zatvaranju 19. Pančevačkog Jazz Festivala, u nedelju, 6. novembra u 22 časa u Dvorani Kulturnog centra. Pre Cartera, od 20.30 u istom prostoru na programu je koncert domaćeg sastava Sound Sculptures.

Kada govorimo o savremenim muzičarima koji se na bini najbolje osećaju i snalaze, saksofonista i klarinetista James Carter pripada samom vrhu. Njegova zvezda počinje da sija negde krajem osamdesetih kada svira s trubačkim veteranom Lesterom Bowiejem, da bi se ubrzo preselio u Njujork. Renome i slavu stiče zajedno s tadašnjim „mladim lavovima” – Joshuom Redmanom, Royem Hargroveom i drugim neobaperima koji revitalizuju akustični džez u mejnstrim okvirima, a tokom godina koje će uslediti, postaje jedan od najvirtuoznijih muzičara svoje generacije, te ga „DownBeat” tokom čitavog niza godina proglašava za najboljeg bariton saksofonistu na svetu. Naravno, Carter je podjednako uspešan i na tenor saksofonu, sopranu, klarinetu – pravi multiinstrumentalista prve klase!

Ovaj muzičar je, kao malo koji džezer danas, sklon totalnom sviračkom spektaklu na bini. James Carter je otelotvorenje ideala savršenog improvizatora, muzičara čiji studijski radovi dobijaju potpuno novu dimenziju u živom izvođenju. Ne radi se samo o nespornoj činjenici da je Carter vrhunski virtuoz (mnogi su takvi u džezu), niti o tome da besprekorno barata svim vrstama saksofona i naizmenično ih svira tokom koncerta. Njegovo sviranje nije puko protrčavanje kroz skale, već manifestacija radosne spontanosti i izuzetne energije koju ovaj muzičar odašilje prilikom sviranja svakog tona. Ili što bismo fudbalskim žargonom rekli: ostavlja srce na terenu!

Upravo zbog specifične prirode vlastitog sviračkog performansa, James Carter se najbolje oseća u malim postavama, koje mu ostavljaju više nego dovoljno prostora da se razmaše do mile volje. Takav je, naravno, i njegov trio koji dopunjavaju orguljaš Gerard Gibbs i bubnjar Alex White, s kojima će nastupiti na pančevačkom koncertu. Tvrdo džezersko kuvanje s fank i soul aromom, delom na tragu legendarnog Jimmyja Smitha, delom osveženo savremenim viđenjima instrumentalista današnjice, predstavljaće autentičan džezerski koncertni doživljaj.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.