Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 19. maj - | K-013 Portal

Dogodilo se u Pančevu na današnji dan - 19. maj

Dogodilo se na danasnji dan

Šta se to dogodilo u Pančevu i okolini na današnji dan?

19. maja 1847.
Održana je prva predstava pančevačke pozorišne družine sa pozorišnim komadom Miloš Obrenović od J. Sterije Popovića. Ona je otvorena veoma svečano recitovanjem Prologa koji je, s mnogo toplog rodoljublja, za ovu priliku napisao poznati patrijotski pesnik pančevački prota Vasa Živković, a recitovao Aleksandar Vlahović.

19. maja 1890.
Nedeljni nemački pančevački list "Donau Temes Bote" broj 39. na strani 3 doneo je vest: "Na traženje magistrata Pančeva, Poštanska direkcija u Temišvaru obaveštava da će kod pristaništa postaviti jedno novo poštansko sanduče čiji će korisnici biti putnici".19. maja 1796.
U noći, od pobesnelih ljudi na velikoj pijaci ubijen je i opljačkan Hasan-paša, stanovnik ovog grada.

19. maja 1824.
Vajert Georg, kožarski majstor iz Vršca, moli Magistrat Pančeva da se njegova molba dostavi Generalnoj komandi u Temišvaru kojom moli dozvolu da se kao kontrabuent i zanatlija nastani u Pančevu. Ovoj njegovoj molbi Magistrat je udovoljio 29. juna.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.