Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZANIMLJIVOSTI: Kako izaći na kraj sa mrzovoljnom macom - | K-013 Portal

ZANIMLJIVOSTI: Kako izaći na kraj sa mrzovoljnom macom

Prema novoj studiji vaša maca nije neprijateljski nastrojena, njoj je samo dosadno. Posto jednostavan način da poboljšate njeno raspoloženje, a samim tim i njeno zdravlje – izazovite je.

Istraživači sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji kažu da različiti zadaci i igračke, koje podstiču mačku da se potrudi za svoju hranu, poboljšavaju njen instikt za lov, utiču na povećanje aktivnosti i smanjenje stresa.

Ispostavilo se da konstantno izležavanje može biti stresno za mace.

U više od 30 slučajeva, zadaci su pomogli kod ublažavanja specifičnih zdravstvenih problema ili problema u ponašanju.

Kao primer navodi se osmogodišnja maca, koja je imala problem sa gojaznošću, a koja je uz pomoć raznih zadataka za dobijanje hrane, uspela da smanji 20 odsto težine.

Takođe, ovi zadaci pomogli su jednoj maci kod problema sa agresijom, a drugoj kod straha od ljudi.

Stručnjaci savetuju da najpre isprobate nekoliko zadataka ili igračaka, kako biste utvrdili šta najviše odgovara vašoj ljubimici. Imajte na umu da ponašanje kod mačaka često može da zavisi od boje njenog krzna.

Postoji više vrsta ovih igračaka pomoću kojih maca nauči da vrednuje trud, ali postoje i jednostavniji načini. Možete im samo ubaciti hranu u posudu sa vodom ili u kesu, i maca će se zabaviti pre nego što dospe do poslastice.

(B92)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.