Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Amonijum – nitrat će se ponovo čuvati u Staklari, ali u rekonstruisanom objektu - | K-013 Portal

Amonijum – nitrat će se ponovo čuvati u Staklari, ali u rekonstruisanom objektu

promist pancevo, amonijum nitrat, staklara, skladiste

Novosadska kompanija „Promist“ doo, koja je nedavno podnela pokrajinskim organima zahtev za izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu, za projekat rekonstrukcije i promene namene objekta za industrijsku delatnost u skladište, na mestu gde se nalazila fabrika stakla, planira da u rekonstruisanom objektu skladišti 4.393,75 tone amonijum-nitrata, navodi se u dokumentaciji, prenosi portal PanPress.

U zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu, koju je izradila novosadska firma Euro green piše da je amonijum-nitrat đubrivo koje sadrži 34 odsto azota, te da je u određenim uslovima eksplozivno i zapaljivo, što se najčešće ispoljava ako dođe do zagrevanja đubriva u zatvorenom prostoru ili ako se nađe u jako zbijenom stanju. Zbog toga ga treba čuvati u adekvatnim uslovima i izbegavati slaganje više paleta jednu na drugu kako se đubrivo ne bi sabijalo, piše u dokumentu, i dodaje se da primenom ovog đubriva duži niz godina u većim količinama na kiselom zemljištu slabe pufernosti može dovesti do povećanja njegove kiselosti.

Ipak, ukoliko se pravilno skladišti, nema štetnih uticija na životnu sredinu, piše u zahtevu.

Osim amoniju-nitrata, „Promist“ planira da u objektu gde je bila fabrika stakla čuva i 5.272,50 tona đubriva NKP i još 4.393,75 tona đubriva SAN, zatim još đubriva KAN i UREA, koji su bezbedni za skladištenje. Iapk, propisano je da svo đubrivo mora da bude odloženo na drvenim euro paletama u sintetičkim vrećama, da bude originalno upakovano, odnosno da se ne vrši prepakivanje. Kapacitet je kako se navodi, proračunat prema protivpožarnim zahtevima od četiri odvojena požarna sektora.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.