Banatski Brestovac: Presušila 'Ponjavica', upravljači parka prirode gluvi na apele -
presušila ponjavica, park prirode ponjavica, ponjavica

Banatski Brestovac: Presušila 'Ponjavica', upravljači parka prirode gluvi na apele


Suša predstavlja ekstremni klimatski događaj koji može preći u prirodnu katastrofu.

Većina prirodnih nesreća kao poplave, potresi, vulkani itd. pojavljuju se naglo i gotovo ničim najavljeno. Imaju relativno kratko trajanje i ograničeni su manje više na određen i uvek lako definisani prostor.

Nasuprot njima, suša se pojavljuje polagano, traje dugo, čak vrlo dugo, te zahvata velika prostranstva. Njenu prostornu raspodelu nemoguće je unapred tačno locirati.

Postoji nekoliko podela suša među kojima su najizraženije, poljprivredne suše, meteorološke, hidrološke i najnovije ekološke suše, koje se vezuje za nedostatak vode koji uzrokuje stres u ekosistemu te negativno utiče na život biljaka i životinja.

S ekološkog stanovišta jedna od najozbiljnijih, najočiglednijih i najtežih posledica suša u generlanom smislu, je stvaranje suvih područja i širenje pustinja. Ovaj proces je u globalnom smislu ubrzan tokom dvadesetog veka kao posledica međudelovanja naglog demografskog razvoja, negativnog uticaja rada čoveka (seče šuma, prenamene korišćenja zemljišta i organizovanje intenzivne, ali ne i održive poljoprivredne proizvodnje) te promena i varijabilnosti klime na Zemlji, globalnog zagrevanja pre svega.

- Svedoci smo svih navedenih parametara i u XXI veku, kao i razornih posledica nesuzbijanja seče šuma kao polaznog parametra za osnovno kruženje vode u prirodi. Do juče su se suše i požari činili daleko, u nekim dalekim zemljama, gde većina razmišlja po principu neće nas. Ali nismo ni mi izuzeti iz svetskog trenda, te je suša došla i u pančevačke atare, tačnije u Park prirode ,,Ponjavica”. Nismo preterano bogati vodom i padavinama pogotovo ne u vegetativnom periodu, tako da imamo pomanjkanje vode kada je najpotrebnije, ali u ovim razmerama kao što je sada u PP ,,Ponjavica” nije zabeleženo više decenija. Ružno izgleda prizor ispucale zemlje bez vode i pomisao na živi svet u njemu, koji će tražiti način da preživi i opstane. Glavno pitanje je da li se ovako nešto moglo predvideti, s obzirom da znamo da suše ne dolaze iznenada!?, kažu za K-013 predstavnici udruženja. 

Za smanjenje suša bitna je bujana spratna vegetacija u priobalnom pojasu. Ali ona je tek u nekom blagom povoju, a na mnogim mestima je i nema. Za to se izdvajaju velika sredstva prevenstveno od eko takse, koja se ubira od svih baznih proizvođača na teritoriji grada, a od sledeće godinje nju će upotpuniti svi pravni subjekti, registrovani u APR-u. To ne bi bio problem, čak je i pohvalno, da se takse 100% koriste u namenske svrhe tj. za ono za šta su predviđene, ali loklna samouprava, ta sredstva koristi većim delo nenamenski, tj. za plate JKP-ova, nabavke autobusa, otplate kredita,…

- U poslednjih 5 godina izdvojeno je oko 400.000 € samo iz eko taksi za potrebe Pakra prirode ,,Ponjavica” i njeno pošumljavanje. Cifra za koju se može reći da nije mala, a dolazi samo iz jednog izvora odnosno iz kase eko taksi. Iako lokalno stanovništvo oba sela pokušava kako zna i ume da apeluje na Upravljača da je neophodno izmuljavanje, Upravljači kako prethodni, tako i sadašnji na to ostaju gluvi. Svesni smo da takav poduhvat nije jednostavan, ali u pitanju je rešenje koje bi ulilo život vodotoku Ponjavice, kroz otvaranje podzemnih izdani. Ova suša primer je upravo onoga šta je prioritet i problem je vrlo brzo izašao na videlo, bez izmuljavanja i obnavljanja šumskog fonda u okviru PP ,,Ponjavica” i smanjenja prenamnožene akvatične vegetacije ova vodena površina nema perspektivu.

Apelujemo ovim putem na Upravljača, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, većnicu Banjai, kao i celu Gradsku Upravu grada Pančeva, naravno kao što smo mi Udruženja ,,Zeleni most” i ,,Pančevo nije rupa” zvaničnim putem već uradili, da se krucijalni problemi Ponjavice u što hitnijem roku reše, kako bi ona nastavila da živi, jer zanemarivanje glavnog problema, dovodi celu ekološku nišu u problem. 
Sada je prilika, pošto je voda već presušila u većem delu u Brestovačkom ataru, da se problem izmuljavanja reši i oslobode izdani, kao i da se smanji nabujala vegetacija. 
Suvo korito otkrilo je i našu nekulturu, jer je i smeće izašlo na svetlost dana, a to je naša sramota, jer takve stvari završavaju u koritu. 
Nadamo se rešavanju ovog problema, jer je Upravljač JKP ,,Zelenilo” u obavezi da to uradi, da iznađe sredstva i sprovede tu akciju u delo, gde ćemo i mi kao građani dati svoj doprinos, koji smo već do sada dali, za očuvanje ovoga jedinstvenog prostora koji od značaja za sve nas, zaključuju predstavnici udruženja ,,Zeleni most” i ,,Pančevo nije rupa”.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com