Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BANATSKI BRESTOVAC: Ratari sade paprike i lubenice, a lopovi im sve pokradu - | K-013 Portal

BANATSKI BRESTOVAC: Ratari sade paprike i lubenice, a lopovi im sve pokradu

BANATSKI BRESTOVAC: Ratari sade paprike i lubenice, a lopovi im sve pokradu

Ratari iz Banatskog Brestovca stalna su meta lopova koji im, udruženi u grupe, odnose bostan, paprike i drugo povrće, ali i poljoprivrednu opremu.

I to se dešava od proleća i prvih izdanaka boranije, graška, mladog luka, pa sve do vrha sezone, kada dospevaju njihovi glavni aduti - bostan i paprika.

Tako plodovi njihovog teškog rada nestaju pod naletima kradljivaca.

Povrtarka Dragica Živković kaže za Politiku da su im ove sezone u jednoj krađi uništili i zreo i zelen bostan i pogazili susedima vreže, tako da je za njih sezona završena.

"Mi smo uspeli da preživimo, ali su u okolini stradala tri i po lanca, što znači da su obrali bar dva vagona lubenica i dinja", priča ona.

Spisak nepodopština dalje se nastavlja krađama svake vrste. Nestaje i paprika ajvaruša, mada ona, kaže, još i najžilavije odoleva, jer treba više vremena za njenu berbu.

Ove sezone zabeležen je i prvi slučaj da su se komšijske razmirice rešavale kosidbom čitave parcele ovog povrća. Nose i opremu - rasprskivače, creva, alat, ručne pumpe za navodnjavanje s motorom, pa osim redovnog posla, svako veče mora da se demontira, odnese i ponovo vrati, i tako iz dana u dan.

Na udaru su najviše zasadi koji su uz put. Poljoprivrednici su pokušali sami da se organizuju i zaštite, ali se to pokazalo prilično neuspešno.

"Muka je to velika. Ono što je zrelo čuvamo dok se ne obavi berba, ali lopovi rade sistematski. Pratimo mi njih, ali prate i oni nas. Ne mogu ljudi toliko da ne spavaju, a i šta bi uradili i da ih zateknu u šteti...Obaveštavamo i policiju, pa se ove godine desilo i da grupa lopova bude uhvaćena. Atarom patroliraju i dva poljočuvara, ali sve to nije dovoljno", kaže Živkovićeva.

(Politika, B92)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.