Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bogat program Kulturnog centra Pančeva u decembru - | K-013 Portal

Bogat program Kulturnog centra Pančeva u decembru

kulturni centar panceva

Na programu Kulturnog centra Pančeva u decembru, publika će moći da uživa u novim domaćim filmovima, kvalitetnim koncertima i pozorišnim predstavama, kao i bogatom dečijem programu.

U filmskom programu će se od 9. do 14. decembra naći novo ostvarenje Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek”, u kome glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Gordan Kičić, Branka Katić, Andrija Milošević, i drugi. Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo s Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos s psom lutalicom.

U Galeriji savremene umetnosti će od 22. decembra do 10. januara 2022. biće postavljena izložba “XV Nove tehnologije – Brčkanje”, na kojoj će radove predstaviti umetnici Vladimir Frelih, Dragan Matić i Goran Despotovski, a selektor izložbe je Vladimir Mitrović. Posetioci će biti u prilici da prisustvuju nesvakidašnjem umetničkom doživljaju kroz video-radove, tekstualne, video i audio instalacije, printove, objekte i skulpture, kao i ready made objekte. Sve skupa, pojedinačni radovi i objekti, u galerijskom prostoru kao svojevrsnoj pozornici, na različite načine preispituju regionalne (eks-jugoslovenske) društvene posttraumatske vrednosne sisteme, kao i univerzalne ljudske frustracije. Otvaranje je zakazano za 22. decembar u 19 časova, a izložba se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

U okviru programa “XVI UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn” od 2. do 17. decembra u istom prostoru biće postavljena izložba “(De)Konstrukcije prostora: arhitektura drugim sredstvima”. Učesnici su Milica Denković, Zoran Dimovski, Snežana Zlatković, Živana Mijailović, Irena Muhar, Ivan Perak, i Slobodan Stošić, a kustos i selektor je Sonja Jankov. Izložba (okuplja likovne umetnike, arhitekte i dizajnere različitih generacija koji u svojim radovima tematizuju, dokumentuju, stvaraju i oblikovno (re)definišu funkcionalne, psihološke i kulturološko-istorijske aspekte arhitektonskog prostora.  Otvaranje je zakazano za 2. decembar u 19 časova, a izložba se realizuje uz podršku Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U muzičkom programu će se prednovogodišnjim koncertom pod nazivom “Muzički vatromet” predstaviti operska diva, sopran Jadranka Janković, 17. decembra u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Uz Jadranku Janković kao gost koncerta nastupiće sopran Nevena Đoković i pijanista Milivoje Veljić. Na repertoaru će biti najlepše operske arije i dueti, napolitanske pesme, opereta, evergreen muzika, odnosno dela  Rossinija, Puccinija, Bizeta, Offenbacha, Lehara, Piazzolle, Schuberta, Capue i drugih kompozitora.

Kvartet Bilitis, koji čine Ksenija Bašić – flauta, Iva Majstorović – violina, Ana Klem Aksentijević – viola, i Milica Svirac – violončelo, 22. decembra u 19 časova na istom mestu izvešće dela C. Debussyja, Maurizija Bignonea, Laurenta Rochellea i drugih kompozitora.

Beogradski gudački kvartet, u sastavu Nevenka Tatić – violina, Vladimir Vasiljević – violina, Ivana Gladović Erčić – viola, i Dušan Stojanović – violončelo, predstaviće se na Novogodišnjem koncertu 28. decembra u 19 časova. Na programu će biti delaPetra Konjovića (1883–1970) – Gudački kvartet u d-molu, Dejanа Despića (1930–) – Menuet za gudački kvartet (iz Dubrovačkog divertimenta), Svetislava Božića (1954–) – Gudački kvartet Tragovi i Branke Popović (1977–) – Out of Nowhere za gudački kvartet.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Premijera pozorišne predstave “Vreme leta” prema knjizi Milorada Ilića biće izvedena 15. decembra u 18 i 20h na Maloj sceni. Režiju potpisuje Jasmina Večanski, dramatizaciju Irina Galić Žirović, a uloge tumače Mladen Vuković, Đorđe Mitrović, Jelena Trkulja, Milena Predić – Isidora Sekulić, Luka Jovanović i Marjan Dakić Daka. Ulaz na ovaj program je slobodan.

U Dvorani Kulturnog centra Pančeva, 22. decembra u 19h biće izvedena predstava za decu “Hajdi” Dečjeg pozorišta Boško Buha Beograd. Predstava je rađena po tekstu Milene Depolo, po motivima čuvenog romana Johane Špiri, a rediteljka je Đurđa Tešić. Uloge tumače Mia Jovanović, Uriš Jovčić, Nemanja Oliverić, i Jelena Trkulja.

U okviru programa Književnog kafea Kulturnog centra Pančeva, 14. decembra u 19 časova u Foajeu će biti predstavljena knjiga Ane Marije Grbić “Srneća leđa”, o kojoj će sa autorkom razgovarati Jasmina Topić. Opisujući njeno delo, Mihailo Pantić navodi da se “Ana Marija Grbić u knjizi fascinantnih, maštovitih priča iz ljudske svakodnevice sva predala nastojanju da u običnosti vidi uzvišenost, tragičnost, grotesku, komičnost, smeh u suzama, prepuštajući se gotovo karnevalskoj raspojasanosti jezika”.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.