Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Članovi KUD "Abrašević" obeležili slavu Sv. Vasilije Ostroški - | K-013 Portal

Članovi KUD "Abrašević" obeležili slavu Sv. Vasilije Ostroški

Previous Next

Kulturno umetničko društvo "Abrašević" danas je u svojim prostorijama obeležilo svoju slavu Sv. Vasilije Ostroški.

Abrašević je najveća umetnička kuća u Srbiji koja ove godine obeležava 115 godina postojanja svoje porodice. Ova umetnička kuća na najlepši mogući način neguje sve tradicionalne vrednosti između kojih je i obeležavanje slave.

- Ove godine smo na žalost morali malo da redukujemo prisutnost ceremoniji sečenja kolača, tako što nam roditelji dece nisu bili sa nama ali izostao je i veliki broj igrača. Sečenje kolača i sve što uz to ide, u sali našeg Abraševića, obavio je Otac Rajko, zajedno sa manjim brojem članova društva, nakon čega smo prešli u naš klub , gde smo imali malo posluženja. Mnogo smo se uželeli jedni drugih i to se moglo videti na širokim osmesima dece koja su došla. Naš Abrašević je poznat po negovanju porodičnih i tradicionalnih odnosa, pa odatle i činjenica da svake godine 15. maja obeležavamo Međunarodni dan porodice. Jedna od porodičnih vrednosti je i okupljanje u vreme slave. Neobično nam je da decu vidimo sa maskama na ovakvoj proslavi ali se nadamo da se i to bliži kraju i da će iza nas ostati još jedna prevaziđena životna prepreka, koju ćemo pamtiti i po nekim lepim stvarima, kaže za nezavisni portal K-013 Lela Stojnov predsednica KUD "Abrašević" Pančevo.

Za vreme vanrednog stanja članovi pančevačkog Abraševića imali su redovne aktivnosti preko Viber grupa.

- Tokom trajanja izolacije, imali smo različite male akcije crtanja, snimanja, onlajn proba i naravno razmenjivali iskustva u borbi sa problemom u kojem smo se svi našli. Na žalost, imali smo i jednog obolelog člana, tačnije korepetitora, što je bio jedan poseban trenutak, kada se porodica Abrašević udružila da na sve načine pomogne svom članu porodice u nevolji. Bilo je tu i roditelja koji su priskočili u pomoć i na tome im se ovim putem zahvaljujem, a bilo je i vrlo emotivnih i lepih poruka podrške upućenih korepetitoru od strane članova drštva. Hvala Bogu korepetitor Milan Kačarević nam se oporavio i mi smo spremni za početak rada, rekla je Stojnov. 

Kojim će tempom pančevački "Abrašević" raditi u narednom periodu ne zavisi samo od njih, već i od aktuelne epidemiološke situacije i preporuka struke.

-  U planu je da počnemo sa probama na otvorenom, tako da ćemo već u petak, ako nas posluži vreme, obeležiti naš Dan porodice, prvom probom posle vanrednog stanja, na otvorenom. Nama mere Vlade RS, koje se odnose na higijenu, nisu ništa novo. Nas ne treba Vlada RS da uči da treba da peremo ruke, da ne treba da kašljemo i kijamo jedni u druge i treba da stavimo ruku na usta, da treba da održavamo prostor u kojem boravimo čistimo i da ga vetrimo. To je valjda neka kultura života koja se uči i primenjuje od malih nogu i mi to radimo i bez nečijih preporuka. Jedino što ćemo pojačati malo higijenu ruku dezinfekcionim sredstvima i što ćemo za sada voditi računa o toj nekoj distanci, iako nam je to možda i najteže, obzirom da se zna da bez držanja za ruke nema ni pravog kola.  Ali zato krećemo prvo sa vraćanjem u kondiciju,  nakon čega ćemo  moći i da se napokon uhvatimo za ruke, sigurna sam čvršće nego ikada, zaključila je Stojnov.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.