Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dan planete u Banatskom Brestovcu - | K-013 Portal

Dan planete u Banatskom Brestovcu

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva, JKP „Higijena“, JKP „Zelenilo”, Regionalnog centra za talente i redakcije časopisa “Ekopedija” posetili su 22. aprila Osnovnu školu „Olga Petrov“ u Banatskom Brestovcu povodom Dana planete zemlje.

Pre toga, stručnjaci “Instituta Tamiš” u Domu kulture su održali predavanje o opasnostima koje nosi ambalaža od pesticida i značaju njegovog prikupljanja na bezbedan način.

Vladimir Delja, član gradskog veća za ekologiju podsetio je da su ove edukativne radionice u prethodnih nekoliko nedelja obišli Omoljicu, Ivanovo, Jabuku i Glogonj kako bi promovisali ekološki turizam i akciju prikupljanja ambalaže u školama pod nazivom “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi”.

Ovaj put održano je i predavanje za građane Banatskog Brestovca o prikupljanju ambalažnog otpada od pesticide, jer će 27. juna u tom mestu biti postavljen jedan punkt na koji će se taj opasni otpad prikupljati.

Maja Sudimac iz Instituta Tamiš najavila je da će se i u narednom periodu raditi na obrazovanju pre svega poljoprivrednika, ali i ostalih građana koliko je važno posebno odlagati ambalažu u kojoj se nalaze pesticidi.

JKP “Zelenilo” doniralo je školi u Banatskom Brestovcu oko 100 sadnica cveća, koje je zasađeno u dvorištu škole, a JKP “Higijena” je donirala 6 stubnih kanti. Radnici “Higijene” odneli su i reciklažni otpad koji su učenici škole do sada sakupili.

JKP “Higijena” je i u ovoj školi uz pomoć polaznika Regionalnog centra za talente predstavila ovogodišnju akciju “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi” koja će ove godine biti organizovana u maju. Nevena Jovanović iz ovog preduzeća podsetila je da je ove godine akcenat na sakupljanju stakla.

Daliborka Bojković Breti, direktorka OŠ “Olga Petrov” rekla je da su đaci uključeni u akciju prikupljanja reciklažnog materijala, ali od ove godine to rade ozbiljnije.

“Đaci su sakupljali plastične flaše, papir, staklo. Ponosni smo i na meštane Brestovca i roditelje učenika jer su se i oni uključili u ovu akciju, jer imamo jedan cilj – a to je jedna lepa ekskurzija, kazala je Bojković Breti.

Redakcija časopisa “Ekopedija” učenicima škole poklonili je knjigu “Ekobukvica” Zorana Bukura, koju je prošle godine objavio Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

V.J.P.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.