Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dani evropske baštine u Narodnom muzeju Pančevo - | K-013 Portal

Dani evropske baštine u Narodnom muzeju Pančevo

Narodni muzej Pančevo i ove godine učestvuje u obeležavanju manifestacije „Dani evropske baštine“. Ovogodišnja tema je Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem.

U periodu od 23.09. – 02.10. posetioci Muzeja biće u prilici da u Svečanoj sali pogledaju izložbu fotografija i film „Otkrivanje“ reditelja Vladimira Kajlovica koji je pratio dvogodišnje radove na konzervaciji i restauraciji slikarstva i slikane ornamentike u Svečanoj sali. Takođe, u toku su i radovi na konzervaciji drvene arhitekture u sali, te će posetioci imati priliku da vide kako izgleda jedan od procesa zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa.

Zgrada u kojoj je danas smešten pančevački muzej sagrađena je 1838. godine za vreme Habzburške monarhije čija je prvobitna namena bila zgrada Magistrata. U okviru ovog zdanja nalazi se dvorana Magistrata koja se nekada nazivala i Senatskom salom, a u nekim dokumentima se pominje kao ''Magistratska dvorana''.

Nakon Drugog svetskog rata Svečana sala je više puta okrečena čime je Pančevo izgubilo jedan od najreprezentativnijih prostora u gradu.  Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2005. godine sondažnim ispitivanjima ispod krečenih slojeva otkriva dekorativno zidno slikarstvo.

Radovi na konzervaciji i restauraciji slikarstva i slikane ornamentike Svečane sale trajali su od novembra 2014. do avgusta 2015. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, grada Pančeva i kompanije NIS a.d.

 Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.