Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dečje odeljenje Gradske biblioteke poneće ime pesnika Saše Božovića - | K-013 Portal

Dečje odeljenje Gradske biblioteke poneće ime pesnika Saše Božovića

Na inicijativu Udruženja grašana "Amarant" iz Pančeva u sredu, 14. septembra, u 11 sati na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Pančevo biće otkrivena tabla kojom će čitaonica poneti ime "Čitalačka rastionica Saše Božovića", u čast prerano preminulog pančevačkog dečjeg pesnika Saše Božovića.

O Aleksandru Saši Božoviću:

Aleksandar Saša Božović  (1968 - 2013) je jedan od najpoznatijih pesnika za decu u Srbiji. Rođen je na Cetinju, a već u ranom detinjstvu postao je stanovnik Pančeva. Počeo je da piše za decu 2002. godine, i od tada je objavio više knjiga - „Neka deca rastu“, „Kao u bajci“, „Na belom konju“, „Danas je praznik“, „Kad zaploviš u svet snova“, „Neka pesma leti“. Pesme Saše Božovića su zastupljene u udžbenicima i antologijama, a takođe su i najkomponovanije dečje pesme u Srbiji. Kompozicije za koje je napisao stihove učestvovale su na velikom broju muzičkih festivala za decu i odrasle.

Saša Božović bio je autor emisije za decu Radio Pančeva „Deca su ukras sveta“ i saradnik na scenariju emisije „Muzički tobogan“ Radio televizije Srbije, kao  i velikog broja tekstova himni za Osnovne škole, radio i tv emisije, sportske klubove, razne manifestacije itd.

Preko stotinu njegovih pesama za decu komponovali su najznačajniji stvaraoci tog žanra (Leontina Vukomanović, Jovan Adamov, Vladimir Graić, Rade Radivojević, Ferenc Kovač,Rifat Ramović, Mario Meršnik, Miroljub Brzaković, Frenki Bogićević, Saša Gajić, Lado Leš, Slobodan Perović, Svetlana Milić, Srđan Simić Kamba...)

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.