Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dr Aleksandar Anđelković (Narodna stranka): U Pančevu se nije čula sirena za hemijsku opasnost, srećom da niko nije stradao - | K-013 Portal

Dr Aleksandar Anđelković (Narodna stranka): U Pančevu se nije čula sirena za hemijsku opasnost, srećom da niko nije stradao

aleksandar andjelkovic, narodna stranka pancevo

Profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu i predsednik Resornog odbora za zaštitu životne sredine Narodne stranke dr Aleksandar Anđelković reagovao je saopštenjem na skorašnji ekološki incident, kada je iz cisterne u Pančevu icureo amonijak.

Kad se desi hemijski incident, normalno bi bilo da inspektor za zaštitu životne sredine izađe na teren, da sa njim bude jedna (minimum) ekotoksikološka jedinica, da se uzorci spakuju i otpreme u laboratorije, da se na terenu mere zagađenja zemljišta, vode i vazduha.

Da se u što kraćem vremenskom roku izvesti javnost i preduzmu mere evakuacije (ako je neophodno), zaštite područja i krene sa kontrolom i stabilizacijom.

A kako to kod nas izgleda:

- inspektor dođe sam, malo prošeta i skloni se.

- Tužilaštvo obeleži trakom mesto i radi uviđaj

- Ministaratvo za zaštitu životne sredine se onda pravda kako ne može prići dok se ne uradi uviđaj.

- Dođu posle mesec dana da mere uticaj.

Nije ovo sramota, ovo je za zatvor - navodi Anđelković.

U Pirotu je dvoje ljudi izgubilo život, u Pančevu srećom niko, u slučaju da se desi još gora havarija (a svašta se transportuje) niko neće znati, dok se ne otruje, šta se dešava. Nije ovo politika, ovo je zdrav razum.

Zakonom o smanjanju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednm sitiacijama je sve definisano. Član 62 do Člana 68 tiče se upravo RHB zaštite, dakle i od hemijskih udesa. Imate Član 57 koji se odnosi na informisanje javnosti. Da li je iko čuo sirenu u Pančevu za hemijsku opasnost? Nije.

A imamo ih oko 1070 na teritoriji Srbije. Odavno nisam čuo da se testiraju, ranije je to bilo uobičajno, dakle zaboravite, nemamo sistem rane najave u slučaju hemijskog udesa, možda imamo u slučaju bombardovanja, u ostalim slučajevima ne radi, rekao je Anđelković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS