Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dvadeseta Vinarijade u Dolovu od 10. do 14. februara - | K-013 Portal

Dvadeseta Vinarijade u Dolovu od 10. do 14. februara

Ovogodišnja Vinarijada biće održana po dvadeseti put u Dolovu i u okviru nje biće organizovano više različitih dešavanja u Dolovu od 10. do 14. februara.

9. i 10. februara zainteresovani proizvođači mogu predati uzorke za takmičenje za najbolje vino u četiri kategorije: belo, roze, crveno i desertno vino, a pobednik će biti proglašen u subotu, 10. februara uveče.

Tim povodom na konferenciji za novinare govorili su Bogdan Ankucić, predsednik Udruženja vinara Sveti Trifun iz Dolova, Slavko Dangubić, osnivač manifestacije, Đorđe Stajić, čuvar dobrog vina u podrumu Udruženja i Jovana Radonjin, PR manifestacije.

Kako je Slavko Dangubić rekao, osnovna ideja pre dvadeset godina bila je da se pospeši sadnja vinograda i ponovo razvije vinogradarstvo u Dolovu u kojem je nekada davno bilo više od 250 lanaca pod vinogradima.

- Iz godine u godinu Vinarijada je rasla i danas možemo da kažemo da u Dolovu postoji 20 ozbiljnijih vinogradara. Svake godine poklanjamo od 3.000 do 5.000 kalemova vinove loze i od osnivanja do danas podeljeno je sadnica za oko tri hektara vinograda, kaže Dangubić.

Bogdan Ankucić kaže da danas članovi Udruženja imaju oko 10 hektara pod vinovom lozom, a još oko 40 hektara je u okolini Dolova pod zasadima vinove loze, što je pokazatelj da se sve više vinogradarstvo vraća u Dolovački atar.

- Ponosni smo jer smo bili inicijatori i uzor po kojem su nastala brojna druga udruženja građana u okolnim selima, i pokrenute Vinarijade i vinogradarstvo. Zahvaljujući podsticajnim sredstvima za razvoj vinogradarstva ovog proleća bićemo u prilici da 2,5 hektara zasadimo vinovom lozom i da nastavimo dalje da razvijamo ovu poljoprivrednu gradu, kazao je Ankucić.

Jovana Radonjin je prisutne na konferenciji za novinare upoznala s kraćim istorijatom Vinarijade i ovogodišnjim detaljnim programom manifestacije.

- Osnovni ciljevi i aktivnosti su promocija Dolova, kulturne baštine, starih zanata, zdrave hrane i pića, popularizacija gajenja vinove loze i pravljenja vina na tradicionalnan način, kazala je Radonjin.

Promocija Vinarijade biće organizovana na Korzou u Pančevu, u subotu, 3. februara od 10 do 14 sati, a posetioci će imati priliku da probaju i kupe domaća vina.

Organizator Vinarijade je Udruženje vinogradara i vinara “Sveti Trifun” iz Dolova.

V.j.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS