Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website GLOGONJ: Više od 1.000 domaćinstava bez gasnog priključka zbog nezainteresovanosti Grada Pančeva? - | K-013 Portal

GLOGONJ: Više od 1.000 domaćinstava bez gasnog priključka zbog nezainteresovanosti Grada Pančeva?

glogonj, gas, stefan trajkovski, srbijagas

Žitelji Glogonja nisu u mogućnosti da se priključe na gasnu mrežu, iako u selu postoji izgrađena gasna infrastruktura, zbog toga što je za uvođenje priključaka potrebno da grad Pančevo, kao vlasnik gasne infrastrukture u selu, ima potpisan ugovor o njihovoj ugradnji i održavanju sa nekom od licenciranih firmi za tu vrstu posla a to, kako za Danas tvrdi Stefan Trajkovski, stanovnik Glogonja, nije slučaj te mogućnost da meštani Glogonja ali i okolnih sela dobiju mogućnost da se priključe i koriste gas u praksi ne postoji.

Sagovornik Danasa objašnjava da je gasna infrastruktura u selu prisutna još od 90-tih godina, meštani su je finansirali iz sredstava mesnog samodoprinosa, te je formalno pravno ta mreža pripadala samom selu, odnosno Mesnoj zajednici Glogonj. Shodno tome, jedan broj domaćinstava ima pristup gasnoj mreži i “plavim energentom” ga snabdeva Javno preduzeće “Srbijagas”.

– Kasnije je odlukom saveta Mesne zajednice mreža prešla u ruke Grada i od tada nije moguće priključenje novih korisnika na mrežu. Naime, kada sam se u Mesnoj zajednici interesovao za priključenje moje kuće na gasnu mrežu rečeno mi je da je njen vlasnik Grad te da se u vezi te procedure informišem kod nadležnih u Pančevu. To sam i uradio a znam da je isto učinilo još nekoliko žitelja ali nikakav odgovor ni ja ni oni nismo dobili – navodi za Danas Trajkovski.

On dodaje da se obratio i nadležnima u Srbijagasu ali da mu je tamo rečeno da to preduzeće ne može da izađe u susret njegovom zahtevu iz pravnih razloga.

– Problem je u tome što Srbijagas u praksi ne dobija ponude da sklopi ugovor o izvođenju radova na gasnim mrežama u vlasništvu Grada Pančeva. Isti je slučaj i sa drugim firmama koje su ovlašćene za taj posao. Naime, da bi smo mi zainteresovani za priključenje na gasnu mrežu dobili mogućnost za to potrebno bi bilo da Grad Pančevo uvaži naše zahteve i da organizuje tendersku proceduru na kome bi jedna od licenciranih firmi za obavljanje te vrste posla dobila priliku da ugradi priključke za naša domaćinstva. Drugim rečima, potrebno je da Grad Pančevo angažuje Srbijagas ili neko drugo ovlašćeno preduzeće za ugradnju priključaka a to se na žalost ne dešava. Zbog toga su građani u velikom problemu što se tiče izvora za grejanje, te su prinuđeni da koriste čvrsta goriva ili struju – navodi Trajkovski.

Sagovornik Danasa ističe da je sramotno i nedopustivo da se u mestu gde postoji gasna mreža ljudi imesto da troše “plavi energent” okreću izvorima za koje znamo da su manje efikasni u pogledu zaštite životne sredine, kao i u finansijskom i svakom drugom vidu.

– Svedoci smo problema u elektro privrednom sektoru, samim tim kad bi nam se omogućilo priključenje na gas znamo da bi se izvršila značajna ušteda struje kao i smanjenje zagađenja upotrebom fosilnih goriva. Želim da naglasim da se ovde ne radi samo o stanovnicima sela Glogonj već i o stanovnicima drugih poput Banatskog Novog Sela, Omoljice, Banatskog Brestovca, Jabuke i tako dalje. To je sigurno više od 1,000 domaćinstva koje bi se priključile na gasnu mrežu al za to ne postoji pravni osnov a nadležni u Pančevu se ne angažuju kako bi se ovaj važan problem rešio – kaže Trajkovski.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.