Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grad Pančevo sufinansira priključenje domaćinstava na gas - | K-013 Portal

Grad Pančevo sufinansira priključenje domaćinstava na gas

U cilju poboljšanja kvaliteta ambijentalnog vazduha u gradu Pančevu, Programom budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Pančeva za 2017. godinu, planirana su podsticajna sredstva, za korišćenje gasa kao energenta, u iznosu od 2.000.000 dinara.

U ovoj godini ta sredstva će se koristiti kao pomoć za priključenje individualnih domaćinstava na gasnu mrežu, odnosno za sufinansiranje troškova tipskog gasnog priključka u toku 2017. godine. To će se realizovati na taj način što će Grad Pančevo refundirati deo sredstava utrošenih u te svrhe, u iznosu od 50.000 dinara.

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, Katarina Banjai, kaže da je javni poziv za ovu godinu završen, jer je utrošeno svih 2.000.000 dinara rezervisanih za ovu namenu.

Veoma mi je drago zbog toga, jer su sredstva utrošena i pre krajnjeg roka, a to znači da je ova mera značajna za naše građane. S obzirom na to da je glavni cilj ove mere poboljšanje kvaliteta vazduha u našem gradu, a to ne može da se postigne za jednu godinu, već je potreban kontinuitet, ova pozicija će se naći i u Budžetu za 2018. godinu i potrudićemo se da izdvojimo veća sredstva u odnosu na ovu godinu, kazala je Banjai.

Četrdeset sugrađana koji su se tokom 2017. godine priključili na distributivnu gasnu mrežu čiji je vlasnik JP „Srbijagas“ dobilo je od Grada refundaciju u fiksnom iznosu od po 50 hiljada dinara. Javni poziv je važio za građane Gornjeg grada, Strelišta, Starog Tamiša, Vojlovice, Topole, dela Mise i dela centra grada.

Bilo je planirano da javni poziv traje najkasnije do 15. decembra ili utroška sredstava. Javni poziv je bio raspisan u maju, naišao je na veliko interesovanje građana i planirana sredstva potrošena su već početkom oktobra.

Suspendovane čestice i čađ iz individualnih ložišta identifikovani su kao jedan od glavnih zagađivača vazduha u Pančevu tokom zimskog perioda. Zbog toga je i predviđeno Strategijom razvoja grada da se smanji broj domaćinstava koja za grejanje koriste drva i ugalj, a poveća potrošnja zemnog gasa kao energenta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.