Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Građevinske mašine raskopale deo Gradskog parka, Pančevci negoduju, hiljadu pitanja a nula odgovora - | K-013 Portal

Građevinske mašine raskopale deo Gradskog parka, Pančevci negoduju, hiljadu pitanja a nula odgovora

radovi u gradskom parku u Pančevu

Nakon što su u sredu, 15. jula, radnici ponovo postavili zaštitnu ogradu otpočelo se sa radovima u Gradskom parku. Građevinske mašine raskopale su deo između Gradske uprave i bivšeg hotela “Sloboda”.

Građani Pančeva već dva dana protestuju na platou ispred Gradske uprave jer ove radove ne odobravaju.

U razgovoru sa njima rekli su nam da sumnjaju u ono što već neko vreme kao informaciju dobijaju od bivše gradske menadžerke Maje Vitman i bivšeg gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova.

Podsećaju na izjavu bivše gradske menadžerke, koja je rekla da se na zelenoj površini iza Gradske uprave neće graditi parking iako je očigledno da hoće, kao i to da su na zelenoj površini posečene samo “tri tisice i dva niska rastinja” što prema rečima naših sagovornika takođe ne odgovara istini jer se jasno može videti i prebrojati 14 panjeva, što je naša kamera na prvom protestu građana Pančeva i zabeležila.

Radove u Gradskom parku od samog starta prate nelogičnosti

Objekat koji se rekonstruiše ili gradi, videće se uskoro, nema naziv već piše “Izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova na uređenju ulice Njegoševe u Pančevu - inženjering ključ u ruke”. Ne vidi se ko je projektant već samo postoje nadzorni organi. Ne vidi se ni broj Rešenja o odobrenju izvođenja radova već stoji da će radovi biti završeni za 60 kalendarskih dana.

 Radovi u gradskom parku u Pančevu

(Foto: Dejan Nikolin)

Prema Pravilniku o izgledu, sadržini i mestu postavljanja gradilišne table ("Sl. glasnik RS", br 22/2015) u članu 4 je propisano kako tabla treba da izgleda i ona mora da sadrži sledeće:

1) prikaz objekta u koloru na 1/3 površine table u gornjem levom uglu;

2) naziv, namenu i površinu, odnosno dužinu objekta, ako se radi o linijskom objektu;

3) broj/brojeve katastarske/katastarskih parcele/parcela i oznaku katastarske opštine na kojoj se objekat gradi;

4) ime, odnosno naziv investitora (adresa, telefon, sajt);

5) ime odgovornog projektanta (adresa, telefon, sajt);

6) naziv privrednog društva, odnosno pravnog lica ili preduzetnika koje je izradilo tehničku dokumentaciju (adresa, telefon, sajt);

7) naziv izvođača radova, ime odgovornog izvođača radova i ime lica koje vrši stručni nadzor (adresa, telefon, sajt);

8) broj i datum rešenja kojim je izdata građevinska dozvola i naziv organa koji je izdao građevinsku dozvolu, odnosno broj rešenja kojim se odobrava izvođenje radova (za objekte za koje se koje se ne izdaje građevinska dozvola) i datum pravnosnažnosti, odnosno konačnosti rešenja o građevinskoj dozvoli;

9) datum početka građenja i rok završetka izgradnje objekta, odnosno izvođenja radova.

Sugrađani sa kojima smo razgovarali sumnjaju i u tvrdnje bivšeg gradonačelnika Saše Pavlova da nema govora o tome da će Njegoševa ulica postati saobraćajnica. Kako kažu, na fotografiji koja se nalazi u gornjem levom uglu table vidi se Njegoševa ulica ali i bela linija duž cele ulice što nedvosmisleno ukazuje na to da je reč upravo o saobraćajnici.

“Ovo je moje najbolje tumačenje, jer umem da čitam arhitektonski crtež - belo su opisi, žuto su planirane intervencije. U opisu projekta gde treba da stoji kakva je intervencija u pitanju - ne piše ništa” kaže David Anakin u objavi na Fejsbuk grupi “Odbranimo pančevački park!”.

Radovi u gradskom parku u Pančevu

(Foto: David Anakin)

Drugog dana protesta okupljenim građanima obratio se Miša Sekulić ispred udruženja “Pančevo nije rupa” i pozvao je sve prisutne da podnesu prijavu građevinskoj inspekciji tako što će popunjeni obrazac prijave sa dve fotografije ostaviti u šalter sali Uslužnog centra grada Pančeva.

Na Fejsbuku se pojavio i ivent u kome se pozivaju svi građani Pančeva na protest u petak, 17. jula, s početkom u 19 sati na Platou ispred Gradske uprave.

U međuvremenu gradilište pored ograda obezbeđuje i privatno obezbeđenje...



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.