Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gradonačelnik Aleksandar Stevanović održao sastanak sa predstavnicima sindikata JKP „ATP“ Pančevo - | K-013 Portal

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović održao sastanak sa predstavnicima sindikata JKP „ATP“ Pančevo

ATP, Aleksandar Stevanovic

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin održali su u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima dva reprezantativna sindikata – samostalnog sindikata i nezavisnog sindikata JKP „ATP“ Pančevo.

Tema sastanka je bilo stanje u autotransportnom preduzeću i konačno rešenje situacije.

– Svedoci smo bili u prethodnom periodu da stanje u autotransportnom preduzeću, nakon uvođenja u posao privatnog partnera „Pantransport“, nije bilo na zavidnom nivou, uzimajući u obzir proteste zaposlenih, zatvaranje autobaze, blokadu autobuske stanice i druge probleme. Danas je to iza nas, a sve to se dešavalo zbog vakuuma koji je nastao zbog toga što skupština grada nije konstituisana i nismo imali mogućnost da isplatimo novčana sredstva koja su radnici ostvarili u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom, zakonom o radu i svojim ugovorima koje su imali potpisane sa preduzećem. U proteklom periodu su vođeni razgovori i pregovori sa predstavnicima sindikata radnika autotransportnog preduzeća. Ono što je dogovarano, a za šta je bilo neophodno formiranje Skupštine grada Pančeva je ispoštovano. Prošlog petka, 21 avgusta, usvojen je rebalans budžeta, kojim su obezbeđena sva sredstva koja su bila neophodna da bi se isplatile otpremnine zaposlenima, zaostale plate i sva zaostala potraživanja koja su imali zaposleni, a koja se odnose na neiskorišćene godišnje odmore, topli obrok i regres.

Ja sam se radnicima obratio odmah u petak nakon sednice skupštine i dao im garanciju da će odmah nakon deponovanja mog potpisa prvi korak biti da se ispoštuje ono što je dogovoreno sa zaposlenima. Proteste koji su bili u prethodnom periodu su određene političke grupe pokušale da ispolitizuju i zloupotrebe, ne za dobrobit radnika ATP-a, već neke svoje ciljeve i sa ovim činom danas mi želimo da stavimo tačku na to i da celokupnoj javnosti damo do znanja da Grad Pančevo nije u sukobu sa svojim građanima i sa svojim preduzećima i zaposlenima i da je uvek tu uz njih. To smo pokazali ovim činom, gde smo kao odgovorna vlast i prvi korak ove vlasti, pristupili rešavanju problema koji zaista jeste bio gorući i veliki i ja se zahvaljujem ovom prilikom bivšim radnicima autotransportnog preduzeća na strpljenju i razumevanju što su sačekali da se formira nova skupštinska većina, jer smo svi svedoci da je danas usled pandemije kovid-a 19 sve otežano i funkcioniše dosta drugačije od onog na šta smo mi navikli i trebalo je izdržati sve ovo. Neće biti nikakvih tužbi i mi nismo za to, dodatni troškovi nam ne trebaju, a mi smo svesni i odgovorni da su to obaveze koje imamo i koje moramo da ispoštujemo i to smo i pokazali i efikasno sve završili. Iskoristio bih ovu priliku da bivšim radnicima poželim sreću u daljem radu i životu, poručio je gradonačelnik Stevanović.

Gordana Belča, predstavnica organizacije sindikata “Nezavisnost” ATP-a rekla je ovim povodom:

– Mogu da kažem da se u ponedeljak, kada je prebačen novac za isplate radnika, otpremnine, završila jedna agonija za radnike ATP-a. Ispoštovan je sporazum koji smo postigli, koji je usvojen na Gradskom veću i svi smo dobili otpremnine i sva zaostala primanja. Ujedno bih želela da se izvinim građanima koji su zbog naših protesta morali da traže alternativne prevoze i da se izvinim Pantransportu koji na neki način nije kriv što smo njega blokirali, ali on se našao u našoj firmi dok smo mi još bili radnici i smatrali da tu imamo problem i da protestujemo. Novi gradonačelnik nam se odmah obratio posle Skupštine i rekao je čim bude deponovao potpis da će biti isplaćene otpremnine i zaostale zarade, što je i urađeno.

Milan Marković, predstavnik samostalnog sindikata zahvalio se gradu Pančevu što je okončan ovaj proces.

– Sa jučerašnjim danom, isplaćeni su svi radnici. Svi su dobili ono što zaslužuju. Dogovorili smo se da mesec i po dana radimo od kuće i to je ispoštovano. Bilo je problema nekako oko isplata plata i tu je zatajio socijalni dijalog između nas sindikalaca, predstavnika radnika i vlasti. Ovim putem se izvinjavam i ljudima iz Pantransporta koji su pretrpeli štete. Zahvalio bih se opet novoj vlasti i gradonačelniku što je sve ispoštovano. Poželeo bih sreću onima koji su ostali u novoj firmi Pantransportu i svim mojim kolegama koji su dobili otpremninu i koji će krenuti svojim putem. Građani Pančeva su dobili sa ovim novim koncesionarom nove i klimatizovane autobuse i ipak je to mnogo bolje nego što su to bili autobusi zadnjih godina. Točak istorije mi ne možemo da zaustavimo i verujemo da će se ljudi zapošljavati i živeti u ovom gradu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.