Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gradonačelnik PANČEVA na "crnoj listi" gradonačelnika/gradonačenica čiji gradovi nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove ili/i formirali antikorupcijska tela - | K-013 Portal

Gradonačelnik PANČEVA na "crnoj listi" gradonačelnika/gradonačenica čiji gradovi nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove ili/i formirali antikorupcijska tela

birodi, crna lista, gradonacelnik panceva, aleksandar stevanovic

Biro za društvena istraživanja kao organizacija koja je inicirala borbu protiv korupcije na nivou gradova i opština, koja je postala mera u Poglavlju 23, objavila je Crnu listu odgovornih gradonačenika i gradonačelnica za neusvajanje lokalnih antikorupcijskih planova i osnivanje nezavisnih lokalnih antikorupcijskih tela na nivou gradova.

Crna lista je nastala od podataka Agencije za sprečavanje korupcije o ispunjavanju obaveza izrade lokalnih antikorupcijskih planova do 15.9.2021.  Na "Crnoj listi" nalazi se i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović jer u Pančevu nije formirano telo za praćenje lokalnog antikorupcijskog plana.

"Od 28 gradova Crnu listu čini 16 gradova (57,1% ) koji nisu usvojili lokalne planove za borbu protiv korupcije i/ili nisu formirali antikorupcijska tela koja treba da čine građani sa integritetom. Rok za ovu aktivnostu u Akcionom planu za Poglavlje 23 bio prvo 30.6.2017, pa je zbog neizvršenja u Revodiranom Akcionon planu pomeren na novi rok 31.12.2021.godine koji ponovo prekršen.

Na Crnoj listi se nalazi glavni grad Srbije, Beograd koji nije usvojio lokalni plan za borbu protiv korupcije, a ni osvojio antikorupcijsko telo. Njemu uz rame je Niš, grad čije je lokalno telo (Lokalni antikorupcijski forum) bio primer i povod da Srbija dobije borbu protiv korupcije. Niš je grad koji danas nema ni antikorupcijski plan ni antikorupcijsko telo.

Pored Beograda i Niša, među gradovima koji nisu ništa uradili su: Pirot, Prokuplje i Sremska Mitrovica. Prema informacijama koje je predstavila Agencije za sprečavanje korupcije, Čačak nije Agenciju udostojio odgovora na pitanje dokle su stigli u ispunjavanju obaveza!

Pojedini gradovi i pored podršku od Agencije za sprečavanje korupcije (Bor i Valjevo) i Švajcarske razvijene agencije koji realizuje Stalne konfernecije gradova i opština kroz program (Zaječar i Loznica) za uspostavaljanje antikorupcijskih mehanizama, prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, ovi gradovi nisu napravila antikorupcijska tela. Među onima koji su dobili podršku je i Niš.

Pozivamo skupštine naznačenih gradova da pokrenu postupak smene navedenih gradonačenika, koji svojim nepostupanjem sprečavaju da se Srbija ne samo izbori sa korupcijom na nivou ovih gradova, već sprečavaju evropski put Srbije, jer bez gradova koji imaju sistem za borbu protiv korupcije Srbija neće postati član Evropske unije" navodi se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS