Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Hraniteljstvo za odrasle i stare osobe - nova usluga Centra za socijalni rad - | K-013 Portal

PANČEVO: Hraniteljstvo za odrasle i stare osobe - nova usluga Centra za socijalni rad

hranitelji, hraniteljstvo, pancevo

Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo uvodi novu uslugu - hraniteljstvo za odrasle i stare osobe. Počelo je prijavljivanje zainteresovanih, a oni koji žele da postanu hranitelji mogu da se obrate Centru za socijalni rad i prilože odgovarajuću dokumentaciju.

Potreba za uvođenjem usluge hraniteljstva za odrasle nastala je zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta u domovima za stara lica pogotovo kada su u pitanju nepokretni korisnici kao i zbog onih koji ne žele da se smeste u neku od ustanova socijalne zaštite, kažu u Pančevačkom centru za socijalni rad.

"Najviše smo se bazirali na odrasla lica sa nekom vrstom invaliditeta. Najčešće je to u pogledu fizičkog zdravlja. Dešava se da ta lica žive sama i nemaju nikog od bližih srodnika ili žive u oskudnim uslovima", saopštila je Sanja Patalov Stojadinović, direktorka Centra za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo.

Mogućnost da budu u hraniteljskoj porodici pored onih koji ne žele smeštaj u Domu za stare imaju i lica kod kojih postoji volja za takvim smeštajem, ali se nalaze na listi čekanja. Mogu biti i mlađe osobe koje su odrastale u hraniteljskoj porodici, ali zbog godina starosti ili završenog školovanja više ne ispunjavaju taj uslov. Ukoliko se proceni da su radno nesposobni mogu da budu u programu hraniteljstva za odrasle.

Kada neko odluči da postane hranitelj prvi korak je da se obrati centru za socijalni rad.

"Važno je da budući hranitelji budu zdravi mentalno i fizički. Da nisu osuđivani i da se nije protiv njih vodila neka vrsta sudskog postupka. Važno je obaviti i terenske provere, upoznati sve članove porodice", dodala je Patalov Stojadinović.

Nije uslov da hranitelji budu zaposleni ili da su penzioneri. Mogu se prijaviti i nezaposlena lica, a za brigu o korisnicima dobijaće novčanu nadoknadu. Upisuje im se radni staž i prolaze odgovarajuću obuku. Centar za socijalni rad najavljuje i tribine po naseljenim mestima kako bi se građani informisali o ovoj vrsti usluge.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.